Juta bývalého senátora Hlavatého chce postavit nové haly. Dokončit je má do roku 2020

Producent technických textilií Juta

Producent technických textilií Juta Zdroj: ctk/ap

Nové haly na výrobu motouzů chce postavit ve svém podnikovém areálu na okraji Olomouce největší česká textilní společnost Juta podnikatele a bývalého senátora za hnutí ANO Jiřího Hlavatého. Projekt počítá s odstraněním staré tovární zástavby. Pokud Juta získá všechna povolení, tak chce investiční záměr postupně dokončit do roku 2020. Hodnota plánované investice nebyla zveřejněna.

"Některé stavební objekty závodu 10 Olomouc společnosti Juta jsou na hranici životnosti a svým provedením nevyhovují požadavkům na minimalizaci vlivů na okolí a na pracovní podmínky zaměstnanců. Nové výrobní haly sníží nepříznivé vlivy výroby na okolí a zlepší parametry pracovního prostředí," stojí v oznámení. Součástí projektu je i 158 metrů dlouhá protihluková stěna na jihovýchodním okraji areálu závodu.

Díky modernizaci výrobního areálu v Olomouci mírně vzroste jeho roční produkční kapacita. Zatímco nyní činí 14.230 tun, tak po zprovoznění nových výrobních hal se zvýší na 15.700 tun.

Výroba motouzů byla v Olomouci zahájena v roce 1928, kdy byla založena firma Manila. V roce 1933 se společnost přestěhovala do nynějšího areálu v Olomouci-Holici. V roce 1974 tam byla zavedena produkce polypropylénových motouzů, která až dosud tvoří hlavní výrobní náplň olomouckého závodu společnosti Juta.

"Kapacitou výroby se řadíme ke třem největším výrobcům v Evropě a 85 procent naší výroby exportujeme do 35 států světa," uvedlo vedení olomouckého závodu na internetových stránkách Juty.

Společnost Juta loni zvýšila tržby o 100 milionů korun na dosud nejvyšších 7,54 miliardy korun. Hrubý zisk firmě klesl na 500 milionů korun z předloňských 623 milionů. Vlastníkem Juty je podnikatel Jiří Hlavatý, který byl do loňského října senátorem za hnutí ANO.

Juta vyrábí textilie pro stavebnictví a zemědělství, umělé trávníky a další technické textilie. Firma má přes 2000 pracovníků. Juta vyváží přes 80 procent produkce do 65 zemí světa.