Kdo špatně nastavil solární ceny? Dokumenty se „tradičně“ ztratily

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Když je třeba něco vyšetřit, zmizí klíčové dokumenty. Tento tradiční nešvar zřejmě zkomplikuje i snahu nalézt viníky špatného nastavení výkupních cen fotovoltaické elektřiny. Podle auditu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) totiž konkrétní pochybení nelze dohledat. Zástupci nezávislého Informačního institutu, kteří audit dnes představili na tiskové konferenci, ale obviňují z odpovědnosti za nastavení cen bývalé vedení ERÚ v čele s Josefem Fiřtem.

Současná předsedkyně ERÚ Alena Vitásková už dříve na základě auditu uvedla, že nastavení cen způsobilo škody v řádu desítek miliard korun. Audit, který hodnotil fungování ERÚ v letech 2005 až 2011, konstatuje, že ERÚ nepřesně nastavil výkupní ceny fotovoltaické elektřiny.

„Vzhledem k tomu, jaký tam panoval chlív, tak není možné dohledat odpovědnost konkrétních osob,“ řekl zástupce Informačního institutu Petr Cibulka. Podle něj je ale nezpochybnitelná objektivní odpovědnost bývalého vedení ERÚ, tedy bývalého předsedy Fiřta, bývalého místopředsedy Blahoslava Němečka a bývalého ředitele odboru elektroenergetiky Stanislava Trávníčka.

Reakce pět minut po dvanácté

Audit, který hodnotil fungování ERÚ v letech 2005 až 2011, konstatuje, že ERÚ nepřesně nastavil výkupní ceny fotovoltaické elektřiny. Audit dále uvádí, že za zkoumané období není v ERÚ dostatečná dokumentace k procesu nastavení výkupních cen. Úřad také pozdě reagoval na situaci v oblasti fotovoltaiky, když došlo k výraznému poklesu nákladů na vybudování solárních elektráren.

„Ačkoliv nešlo přesný potenciál růstu v oblasti fotovoltaik s určitostí předpokládat, domníváme se, že Energetický regulační úřad pochybil svou pozdní reakcí na vzniklou situaci,“ uvádí audit. ERÚ podle něj nekladl dostatečný důraz na rizika a rozvoj u solárních elektráren, protože objem elektřiny vyrobený fotovoltaickými zařízeními není tak výrazný.

„Podle nám poskytnutých dokumentů byla snaha Energetického regulačního úřadu řešit vzniklou situaci zaznamenána teprve v polovině roku 2008, kdy už byla situace vážná,“ konstatuje dál audit. Snahu o spolupráci s ministerstvy životního prostředí a průmyslu a obchodu při změně zákona o obnovitelných zdrojích začal ERÚ podle auditu vyvíjet až v polovině roku 2009. Novela tak přišla do Poslanecké sněmovny až v listopadu 2009, takže nebylo možné zajistit její účinnost k 1. lednu 2010, což vyústilo v takzvaný solární boom.

Kdo vlastní největší solární elektrárny:

Největší solární komplexy v ČeskuNejvětší solární komplexy v Česku | ERU, justice.cz

Vitásková v lednu na základě výsledků auditu podala podnět státnímu zastupitelství, aby prověřilo, zda nedošlo ke zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zastupitelství požádalo ERÚ o doplňující informace. ERÚ zatím audit oficiálně nezveřejnil, Vitásková však řekla, že to úřad udělá do konce února.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) v polovině února řekl, že čeští daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatně nastavenému systému podpory fotovoltaiky až bilion korun. Peníze na podporu obnovitelných zdrojů odcházejí částečně ze státního rozpočtu, z větší části je však platí spotřebitelé v cenách elektřiny, když odvádí 583 korun z každé megawatthodiny elektřiny. V letošním roce dosáhne celková výše podpory pro všechny obnovitelné zdroje 44,4 miliardy korun.