Kodak je krok od ukončení bankrotu, dohodl se s britskými penzisty

Kodak

Kodak Zdroj: flickr/Takayuki Miki

Legendárnímu výrobci fotografických materiálů Kodak se naráz podařilo zbavit posledních dvou překážek, které jej dělily od ukončení bankrotového režimu. Penzijnímu fondu svých bývalých britských zaměstnanců prodal zbývající nejádrové divize a zároveň dosáhl toho, že mu fond odpustí vysoký dluh.

Britští důchodci získají celosvětovou síť kiosků Kodak, zbytky dřívějšího filmového impéria a divizi vyrábějící scannery pro firemní zákazníky. Kodak Pension Plan zaplatí 650 milionů dolarů, o 50 milionů nad minimální částku stanovenou sdružením věřitelů. Odtržená společnost bude dál moci využívat jméno Kodak.

Fond ale především stáhne svou pohledávku vůči Kodaku ve výši 2,8 miliardy dolarů. Americká firma se tak zbaví největší dosud nevyřešené pohledávky.

Ekonomy transakce překvapila, je totiž neobvyklé, aby zbrankrotované společnosti své dluhy splácely jinak než penězi. Kodak Pension Plan, fond s 15 tisíci členů, v příštích měsících vytvoří strukturu nové firmy a najme manažery, aby firma dokázal vytvářet zisky pro výplatu důchodů. Šéf fondu Steven Ross sice připouští, že odtržené divize Kodaku mohou být později na prodej, dříve než za 10 let to ale podle něho nebude.

Největší britská továrna Kodaku, kterou fond získal, sídlí v Harrow nedaleko Londýna. Závod vyrábí barevné fotografické papíry a donedávna zde vznikaly také fotografické filmy.

Kodak se v budoucnu chce zaměřit na firemní zákazníky, což znamená především průmyslovou chemii a fotografické materiály a velkoformátové tiskárny. Firmě se podařilo vymanit ze ztráty, za první čtvrtletí letošního roku vydělala 283 milionů dolarů, loni ve stejnou dobu činila ztráta 366 milionů dolarů. Na zisku se ovšem podílel i prodej patentů Kodaku za více než půl miliardy dolarů.

Svůj první fotoaparát Kodak vyrobil v roce 1888, v dalších desetiletích firma vyrostla do pozice lídra a tahouna vývoje trhu s fotografickými materiály. Přestože Kodak stál i u zrodu digitální fotografie, firma novinku odsoudila jako slepou větev vývoje a v následujících letech pouze sledovala konkurenci, která digitální fotoaparáty uvedla na trh. Následovaly propad zájmu o klasické fotografické materiály a loňská žádosdt o ochranu před věřiteli.

Foma se i v digitálním věku drží stříbra