Košické ocelárny změní vlastníka

Košické ocelárny

Košické ocelárny Zdroj: profimedia.cz, Kolaz E15

Největší ocelárny ve střední Evropě U. S. Steel Košice (USSK) jsou k mání. O odprodeji firmy americkou matkou United States Steel Corporation se hovoří už delší dobu, nyní ho konečně potvrdila i samotná firma. Americký akcionář ale zatím nechce prozradit jména nejžhavějších kandidátů.

„Dostali jsme nabídky týkající se U. S. Steel Košice,“ konstatoval pouze mluvčí USSK Ján Bača. Za větším množstvým návrhů vidí hlavně dobré finanční výsledky a to i přes loňskou ztrátu 25 milionů eur. Vysvětluje je i strategickou pozicí v regionu, která je výhodná i z hlediska nákladů. Ocelárny jsou zároveň stabilním dodavatelem společnosti ve střední a západní Evropě.
Dodal, že akcionáři zatím nepřijali žádné závazné rozhodnutí, košickou firmu však prý chtějí prodat určitě. „United States Steel Corporation je přesvědčena, že je rozumné se v kontextu svých celkových kapitálových poměrů zaobírat projeveným zájmem, a to způsobem, jenž maximalizuje návratnost pro akcionáře,“ vysvětlil Bača.

O tom, že prodej je myšlen vážně, svědčí i uskutečněná jednání s odboráři. Ani ti však nechtějí říci o setkání nic bližšího, ani prozradit zájemce. V kuloárech se však aktuálně spekuluje o německé firmě ThyssenKrupp. V úvahu přicházejí i ukrajinský Metinvest, jehož zástupci prý před časem Košice navštívili. „Procházeli se po továrně a vše sledovali s detailním zájmem,“ řekl jeden ze zaměstnanců slovenským Hospodárským novinám. Deník informoval také o tom, že zájem má i ruská společnost Evraz, v níž má podíl Roman Abramovič. Vyloučit se nedá ani největší světový producent oceli ArcelorMittal.

Ruda z východu Předchůdkyně USSK vznikla v roce 1959 jako společnost Východoslovenské železárny. V listopadu roku 2000 je koupila americká ocelářská společnost The United Steel Corporation. V současnosti se firma zabývá hlavně výrobou a prodejem široké škály válcovaných výrobků, které distribuuje ve střední a západní Evropě. Jejích 11 tisíc zaměstnanců vloni vyrobilo 3,3 milionu tun surového železa a 3,8 milionu tun bram. USSK přitom dosáhla ztráty 25 milionů eur, přičemž ještě v roce 2010 vykázala čistý zisk 96 milionů eur.