Levná elektřina možná donutí ČEZ odepsat část aktiv. Ve hře jsou i Počerady

Ilustrační foto (Foto: Rasch Jan/Euro)

Ilustrační foto (Foto: Rasch Jan/Euro) Zdroj: Rasch Jan/Euro

Polostátní gigant ČEZ zvažuje možné odpisy majetku kvůli nízkým cenám energií a celkově nepříznivému vývoji na trhu. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl generální ředitel podniku Daniel Beneš. Jeden z vysokých manažerů ČEZ již dříve připustil, že by se to mohlo týkat rumunských a bulharských aktiv nebo paroplynových elektráren.

Podle Beneše interní diskuze o odpisech zatím není u konce. „Kolegové z účetního oddělení, kteří jednají s auditory, signalizují, že by v této souvislosti mohlo dojít k nějakému vývoji, ale otázka, jestli se vůbec bude odepisovat, do jaké míry a která aktiva, ještě není uzavřena,“ řekl Reuters Daniel Beneš.

Letošní zlevnění silové elektřiny ovlivní celkové tržby společnosti. Zákazníci podle Beneše sice díky nižším cenám ušetří přes 1,5 miliardy korun ročně, ale o to se ČEZ zmenší příjmy.

„Na druhou stranu, my si tím zajišťujeme, že od nás nebudou klienti odcházet. To znamená, že z pohledu investorů to není špatný krok. Ale na globální čísla skupiny ČEZ to nebude mít žádný dopad,“ citoval server Patria.cz Benešův komentář k možným důsledkům změny cenové politiky společnosti.

Šéf firmy zároveň poznamenal, že kvůli nízkým cenám elektřiny tlačí auditoři i na jiné evropské energetické společnosti, aby odepisovaly části svých aktiv. „RWE i E.ON odepisují v řádech miliard eur, zatímco my jsme ještě nic neodepsali. Rozumím tomu, že se to od nás očekává,“ doplnil pro Reuters Beneš.

Vývoj akcií ČEZ za posledních 5 let:Graf 15. 10. 2013.Graf 15. 10. 2013. | vagaday@mf.cz

Již dříve se mezi experty hovořilo o možné nutnosti odepsat hodnotu 17miliardové investice do plynové elektrárny Počerady, jejíž provoz bude nerentabilní. Jak poznamenal server Patria.cz, kvůli laciným emisním povolenkám je nyní levnější vyrábět elektřinu ve zdrojích, které více zatěžují životní prostředí.

Šéf pro strategie ČEZ a člen představenstva Pavel Cyrani minulý měsíc agentuře Reuters řekl, že mezi aktivy určenými pro odepsání mohou být zahraniční majetky firmy v Rumunsku a Bulharsku a právě plynové elektrárny.

Firma si nechává prostor pro riziko odpisů
ČEZ v prognóze pro rok 2013 původně očekával za letošní rok hrubý zisk okolo 80 miliard Kč a čistý zisk 37 miliard korun oproti loňským 85,5 miliardy, respektive 40,2 miliardy. Po výrazně lepších výsledcích skupiny ČEZ za první kvartál ale firma zlepšila výhled pro hrubý zisk za rok 2013 na 81 miliard a pro čistý zisk na 37,5 miliardy. Stalo se tak zejména s ohledem na uzavření dlouhodobé smlouvy na dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady. Trh následně očekával, že po výsledcích za první pololetí dojde k opětovnému navýšení prognózy letošní ziskovosti v důsledku prodeje elektrárny Chvaletice. K tomu však před při srpnovém oznámení výsledků za první pololetí nedošlo i s ohledem na prostor, který si ČEZ ponechal kvůli zahájení testování svých aktiv a riziku odpisu ještě do konce letošního roku.

Zdroj: Patria.cz