Libyjci mezi sebou válčí o ropné příjmy

Libye, ropa

Libye, ropa Zdroj: Wikimedia

Rebelové z východní Libye se i přes varování z Tripolisu pokoušejí vyvézt ropu na vlastní pěst. Tanker plující pod severokorejskou vlajkou včera dokončil čerpání suroviny v přístavu As-Sidr. Vláda už dříve pohrozila jeho bombardováním. Parlament nyní nařídil vojsku zajistit terminály, které už měsíce ovládají ozbrojení vzbouřenci. Operace má začít do týdne.

„Národní ropná korporace prosadí svá práva nad nákladem a požene všechny strany nelegální transakce k zodpovědnosti v jakékoli jurisdikci, ať už v Libyi nebo mimo ní,“ uvedla státní společnost. Rebelové už o víkendu varovali, že jakýkoli útok na plavidlo budou považovat za vyhlášení války.

Hodnota nákladu tankeru je odhadována na třicet milionů dolarů. Není přitom jasné, kdo je jeho novým majitelem. Přítomnost plavidla se severokorejskou vlajkou ve Středozemním moři je podle odborníků velmi neobvyklá a Pchjongjang se k němu nehlásí. Některé zdroje tvrdí, že loď patří firmě ze Saúdské Arábie, není však jasné, kam chce se surovinou zamířit.

Současné vyhrocení vleklého konfliktu o ropu umocňuje obavy ze štěpení Libye a jejího směřování do úplného chaosu. Politická scéna je silně rozdělená na dva tábory, které lze zjednodušeně označit za islamisty a liberály.

Libyjští rebelové a ropaLibyjští rebelové a ropa | E15

Vláda nemá důvěru lidí, kteří ji obviňují ze zneužívání pravomocí. Slibované volby jsou přitom v nedohlednu. Slabý kabinet a nově budovaná armáda si navíc nedokážou poradit s ozbrojenci, kteří v roce 2011 pomáhali odstranit Muammara Kaddáfího. Existují proto vážné pochybnosti, zda bude vojenská operace na převzetí přístavů úspěšná.

Rebelové z východu, kde se obvykle těží více než polovina libyjské ropy, žádají alespoň patnáct procent výnosů z produkce a větší politická práva. Založili si už vlastní ropnou společnost a snaží se nalákat zákazníky. Tripolis však má obavu, že pokud východu poskytne více peněz, urychlí tím rozpad země. Štěpení se obávají i západní státy a vyzývají vládu a vzbouřence, aby zasedli k jednacímu stolu.

Těžba jako na houpačce
Člen OPEC za éry Muammara Kaddáfího těžil zhruba 1,6 milionu barelů ropy denně. Povstání produkci v podstatě zastavilo. Pak se začala rychle zotavovat a navrátila se téměř na původní hodnoty. Ještě v létě dosahovala 1,4 milionu barelů. Ve druhé půli loňského roku ale nadějný trend zmařily nepokoje a stávky na ropných polích a v terminálech. Podle aktuálních informací agentury Reuters Libye těží jen 230 tisíc barelů denně. Ropný sektor se přitom podílí na HDP země téměř ze tří čtvrtin.