LOM Praha tratí kvůli ukrajinské krizi desítky milionů

Ruský vrtulník Mi-24

Ruský vrtulník Mi-24 Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Státní podniky založené ministerstvem obrany tratí kvůli krizi na Ukrajině desítky milionů korun. LOM Praha, který opravuje vrtulníky ruské výroby, dostává náhradní díly z Ruska se zpožděním, nebo je nedostává vůbec. Státní podnik VOP CZ se zase potýká s cenami plechu, který zdražil kvůli zničeným továrnám na východě Ukrajiny. Oba podniky proto budou letos hospodařit se ztrátou. Ministerstvo připravuje akční plán ke zlepšení jejich činnosti.

Válka na východě Ukrajiny ohrožuje samotnou existenci LOM, uvedla ředitelka odboru řízení organizací ministerstva obrany Marta Kopecká. Neoficiálním důvodem zpožděných nebo neuskutečněných dodávek náhradních dílů údajně je, že ruští dodavatelé dostali „doporučení z vyšších míst“ dodávky omezit. LOM proto hledá jiné způsoby, jak náhradní díly do Česka dostat.

Za významnější riziko pro existenci podniku Kopecká považuje nizozemský požadavek z nedávné doby, aby byly sankce EU proti Rusku rozšířeny i na společnost Russian Helicopters, která zastřešuje ruské podniky z vrtulníkového průmyslu. Schválení těchto sankcí by podle Kopecké mohlo vést až k narušení obranyschopnosti Česka.

Armádě by totiž po několika měsících došly náhradní díly na provozované vrtulníky ruské výroby řady Mi. Ministerstvo obrany proto přes ministerstvo zahraničních věcí apelovalo, aby takový sankční návrh nebyl přijat.

Problémy s dodávkami způsobí ztrátu

Problémy s dodávkami náhradních dílů stojí podle Kopecké za předpokládanou ztrátou, kterou LOM na konci roku očekává. Pohybovat by se měla kolem 30 milionů korun. Loni byl podnik v zisku 27 milionů korun.

Boje na Ukrajině způsobily potíže i státnímu podniku VOP CZ, který musí platit vyšší ceny za tlusté plechy, které používá pro své výrobky. V minulosti je odebíral z Ukrajiny, tamní podniky ale byly během bojů poničeny. Další výrobci poté využili situace a zvýšili ceny. Ztráta podniku kvůli Ukrajině bude podle Kopecké do deseti milionů korun.

Problémy má i Vojenský technický ústav
V červených číslech se letos podle předpokladů ministerstva ocitne i Vojenský technický ústav (VTÚ), který bude mít ztrátu asi 60 milionů korun. Podle Kopecké je důvodem nízká konkurenceschopnost podniku, ale i výbuch munice ve Vrběticích na Zlínsku. VTÚ v areálu bývalého armádního muničního skladu vyrábí miny pro ministerstvo obrany, kvůli neštěstí ale musel výrobu zastavit.

Ministerstvo obrany kvůli potížím podniků připravilo akční plán, který by měl pomoct k zefektivnění jejich činnosti. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) by jej měl schvalovat v prosinci, poté ho předloží vládě.

Návrh akčního plánu ministerstva obrany počítá třeba se změnou obchodní strategie podniků a s tím, že se postupně navýší objem zakázek určených pro resort obrany. V plánu jsou i úsporná opatření v režijních nákladech, podniky by se měly zbavit i přebytečného majetku.

V kladných číslech se podle Kopecké nachází Vojenský výzkumný ústav a Vojenské lesy a statky. Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta dnes řekl, že na bývalého ředitele vojenských lesů Jiřího Janotu podala inspekce ministra vnitra trestní oznámení. Janota si měl sám sobě neoprávněně na odměnách vyplatit 1,7 milionu korun. Podle Jana Pejška z tiskového oddělení ministerstva ale bylo oznámení policií odloženo, aniž bylo zahájeno trestní řízení.