Mezi znečišťovateli loni vedly ČEZ či Spolana

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice Zdroj: Euro Martin Pinkas

Jaderná elektrárna Temelín, jeden z provozů nejvíce škodících ozónové dítě
Nejvíce skleníkových plynů do ovzduší vypustí elektrárna Prunéřov
Ocelárna ArcelorMittal Ostrava patří mezi největší produceny oxidu uhelnatého a dalších škodlivých látek
Mezi tradičně velké znečišťovatele patří i Spolana Neratovice
Chemička DEZA Valašské Meziříčí vypustí v ČEsku nejvíce rakovinotvorných látek
5
Fotogalerie
Třinecké železárny, ČEZ, Spolana Neratovice, či Deza Valašské Meziříčí – to jsou firmy, které loni patřily mezi největší znečišťovatele životního prostředí v Česku. V řadě případů ale došlo ke zlepšení, do vzduchu bylo například vypuštěno výrazně méně prachových částic, vyplývá z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ), která zpracovalo sdružení Arnika.

Množství prachových částic kleslo hlavě v Moravskoslezském kraji, podílel se na něm především Arcelor Mittal. „Jestli za nižší emise drobných prachových částic vděčí Severomoravané skutečně lepším technologiím v Arcelor Mittalu nebo spíše poklesu výroby, to uvidíme až za rok při srovnání s daty IRZ za celý rok 2012,“ uvedl k tomu šéf místní pobočky Arniky Jan Nezhyba.

Roste naopak množství vypuštěných dioxinu a rtuti, na čemž se podílejí hlavně spalovny odpadů jako SITA v Trmicích u Ústí nad Labem. Ta do ovzduší vypustila pětkrát více dioxinů než v roce 2010. Celkem jede o jeden a čtvrt kilogramu dioxinů, v celé Evropské unii jich podle Arniky ročně vznikne 15 kilogramů. Ostravská spalovna této firmy vytvořila také velké množství odpadu obsahujícího rtuť.

K tradičně velkým znečišťovatelům patří elektrárenský koncern ČEZ. Nejvíce skleníkových plynů například produkují tepelné elektrárny Prunéřov a Počerady, jedním z největších producentů plynů poškozujících ozónovou vrstvu patří temelínská elektrárna. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž firmu hájí. „Elektrárny Prunéřov jsou největší hnědouhelnou elektrárnou v Česku, a tak jejich podíl na emisích tomu odpovídá. To se však nyní mění, protože na začátku září začala kompletní modernizace této elektrárny, kdy navíc polovina elektrárny bude v následujících letech trvale odstavena,“ uvedl pro ČTK.

Celkově je nejvíc znečišťovatelů v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. Ve Středních Čechách loni stouplo množství vypuštěných karcinogenních látek, za což mohou zejména úniky styrenu ze Spolany Neratovice.