Mládek: ČEZ by měl přecenit svá aktiva

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Elektrárenská společnost ČEZ by měla přecenit hodnotu některých svých aktiv. „Je zcela legitimní nahlédnout, jak úspěšné investice ČEZ byly, a eventuálně k nim vytvořit určité rezervy tak, aby se jejich skutečný stav zanesl do účetnictví,“ sdělil agentuře Bloomberg nastupující ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Mládek se vyslovil i pro omezení aktivit ČEZ v zahraničí, zejména na Balkáně, kde firma čelí zásahům regulátorů a z Albánie byl přinucen tamními úřady úplně odejít. ČEZ už loni ve třetím čtvrtletí část svých aktiv v Bulharsku a Rumunsku přecenil a do účetnictví zahrnul opravné položky ve výši 4,8 miliardy korun.

V Bulharsku ČEZ doplácí na snižování koncové ceny elektřiny ze strany tamního regulátora. V Rumunsku, kde firma provozuje největší suchozemskou větrnou elektrárnu v Evropě, se musí vyrovnat s omezením podpory obnovitelných zdrojů.

Doma se vznáší pochybnosti zejména nad hodnotou paroplynové elektrárny v Počeradech. Tu společnost ČEZ postavila, ale zatím ji nazařadila do provozu, protože výroba se při stávajících cenách elektřiny nevyplatí.