Mládek chce přihrát miliardu dolu Paskov. Babiš ale podporu OKD odmítá

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Vláda by měla těžební firmě OKD finančně pomoci s útlumem Dolu Paskov. Navrhuje to ministr průmyslu Jan Mládek. Podle něj ale musí podnik ve své režii provozovat ztrátovou těžbu v šachtě do konce roku 2016, navíc státní podporu Mládek podmínil souhlasem Bruselu. Stát by nesl náklady na následný útlum a odstupné, jeho výdaje by činily 1,1 miliardy korun. Ministr financí Andrej Babiš ale jakoukoli podporu soukromé firmě kategoricky odmítl.

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.

„Státní náklady na tuto investici do postupného utlumení těžby budou činit 1,1 miliardy korun a ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by nastaly v případě uzavření dolu firmy OKD v roce 2014, jsou nákladově téměř neutrální,“ uvedl Mládek.

V případě ukončení těžby k 31. prosinci 2014 by přímý výpadek příjmu veřejných rozpočtů při zohlednění daní z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění a úhrad z vydobytých nerostů představoval asi miliardu korun.

Jde o vydírání státu?

Podle ministra financí Andreje Babiše je ale návrh neakceptovatelný. „Podle horního zákona je OKD povinna zajistit sanaci všech pozemků dotčených těžbou a vytvářet rezervu finančních prostředků k zajištění této činnosti,“ uvedl Babiš.

„Pokud dnes soukromá společnost OKD, která svým majitelům vydělala za deset let desítky miliard, žádá od státu miliardy na záchranu dolu Paskov, nedá se taková žádost nazvat ničím jiným než vydíráním. A neobstojí zde ani argumenty o nezaměstnanosti horníků a sociálním smíru,“ doplnil ministr financí. Podle něj by navíc případ mohl být špatným precedentem do budoucna.

Důl Paskov
V Dole Paskov, který tvoří lokality Staříč a Chlebovice, pracuje zhruba 2500 lidí. Celá společnost OKD má přes 12 000 zaměstnanců. Společnost NWR se sídlem v nizozemském Amsterdamu téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.
Důl Paskov je posledním funkčním dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru. Odboráři s uzavřením dolu od počátku nesouhlasili. V podzemí je podle nich ještě minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí, proto chtěli, aby firma pokračovala v těžbě, nebo důl jen zakonzervovala.

Prodloužení zaměstnaneckých úvazků na Dole Paskov se týká v průměru 1800 lidí. Státní peníze by šly na přesně daný účel: na odstupné horníkům a na sanaci dolu. Ministerstvo vybíralo ze tří řešení. Varianta, kterou nakonec vládě doporučí, je podle Mládka méně riskantní z hlediska průchodnosti v Bruselu než možnost, že by stát důl odkoupil za korunu a poté řešil jeho útlum.

Desítky horníků už se z Paskova přesunuly na jiné šachty na Karvinsku. Odboráři i zástupci OKD už dříve řekli, že doufají, že se z Paskova na Karvinsko podaří přesunout většinu horníků.

Z návrhu ministerstva vyplývá, že vláda získá další dva roky na to, aby komplexem opatření napomohla tvorbě nových pracovních míst. Patří k nim například státem hrazené programy na rekvalifikaci, různá prorůstová opatření nebo získání zahraničních investorů.

Pozitivní finanční efekt navrhované varianty by podle MPO snížil rizika celkového ekonomického fungování společnosti OKD a další možné ohrožení pracovních míst. Náklady na krytí ztrátové těžby by byly rozprostřeny na období zhruba tří let.

Firma New World Resources (NWR), která OKD vlastní, letos oznámila, že kvůli vysokým nákladům na těžbu a nízkým cenám uhlí klesl odhad množství zásob uhlí, které se vyplatí těžit, ze 184 milionů tun o 65 procent, na 64 milionů tun. To by během příštích deseti let znamenalo výrazný pokles těžby.

Hlavní události kolem Dolu Paskov
2013
15. července - NWR oznámila, že se jí dosud nepodařilo najít kupce na Důl Paskov. Pokud se prodej nezdaří, jednou z možností dalšího postupu je uzavření dolu, kde pracuje zhruba 3000 lidí.
22. srpna - NWR oznámila, že se v pololetí propadla do ztráty deset miliard korun.
17. září - NWR se rozhodla uzavřít důl Paskov, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Firma řekla, že pokud se bude stát podílet na sociální (dotované) těžbě, může Paskov skončit až v roce 2018. Ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014.
- V Ostravě se ještě před oznámením NWR sešlo na demonstraci kolem 3000 lidí, kteří vyzvali OKD, aby ze svých zisků zajistili normální chod firmy. Někteří vtrhli do budovy OKD.
18. září - Premiér v demisi Jiří Rusnok prohlásil, že vláda nebude platit žádné dluhy OKD a nekoupí OKD ani Paskov.
20. září - Premiér Rusnok řekl, že kdyby majitelé OKD přistoupili k jednání jako džentlmeni, bylo by reálné prodloužit těžbu do roku 2016. Ministerstvo průmyslu zpracovalo pět variant řešení krize.
22. září - Generální ředitel OKD a zároveň výkonný ředitel NWR Ján Fabián prohlásil, že OKD nebude pokračovat v těžbě v Dole Paskov po roce 2014, pokud by to musela financovat sama.
- NWR oznámila, že chce svou finanční situaci řešit mimo jiné prodejem Ostravsko-karvinských koksoven OKK.
24. září - Prezident Miloš Zeman na jednání s premiérem Rusnokem a vedením OKD navrhl, aby se útlumová těžba hradila z výnosu z bývalých bytů OKD. Ty by firma měla převést například Moravskoslezskému kraji.
2014
6. ledna - Ministr průmyslu v demisi Jiří Cienciala a šéf OKD Dale Ekmark podepsali Memorandum o porozumění, z kterého vyplývá, že do konce března má být jasné, zda a jak stát poskytne podporu při utlumování dolu. Jednou z možností je, že by OKD na své náklady těžbu prodloužilo až do konce roku 2016 a stát by k 1. lednu 2017 Důl Paskov za korunu koupil.
3. února - Vládní zmocněnec Jiří Cienciala řekl, že komise složená ze zástupců státu a společnosti OKD, která se zabývá budoucností Dolu Paskov, posuzuje tři varianty možného řešení.
3. března - Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že se sešel se zástupci hornických odborů a že odboráři souhlasí s návrhem na prodloužení těžby v Dole Paskov o dva roky, který bude projednávat vláda.
1. dubna - Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise.