Na Semilsku mohou vzniknout geotermální elektrárny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Obce na Semilsku by se mohly brzy stát prvními místy v Česku, která využijí elektřinu z geotermálních elektráren. Společnost Entergeo zde dělá podrobný geologický průzkum a připravuje studii o dopadu elektráren na životní prostředí. Stavba by podle ředitele firmy Zbyňka Šonky mohla začít příští rok. Náklady odhadl zhruba na jednu miliardu korun.

Entergeo zkoumá podmínky pro vznik elektráren u Semil, Benešova u Semil a Tanvaldu v Libereckém kraji. Zařízení by měla sloužit k dodávkám elektřiny pro dané obce. Definitivnímu rozhodnutí o jejich výstavbě ale bude předcházet debata s obyvateli, kteří by museli záměr schválit.

„Jedním ze způsobů jak zajistit energetickou soběstačnost měst a obcí je začít využívat stabilní lokální zdroje. Geotermální energie patří k těm vhodným zdrojům, které se mohou stát základem nové energetické soustavy,“ vysvětlil Šonka.

Firma je připravena zahájit výstavbu, jakmile získá všechna povolení. „Nebrzdí nás ani těžko dostupné technologie ani problémy s financováním, přičemž se spoléháme výhradně na soukromé peníze,“ řekl šéf společnosti.

Geotermální elektrárny využívají ke svému fungování tepelnou energii zemského nitra. Jako zdroj tepla pro elektrárnu slouží tři vrty o průměru 30 centimetrů, které jsou hluboké tři až pět kilometrů. Na povrchu je pak nutné postavit halu s výměníkem, který mění tepelnou energii na elektřinu.

Podle odborníků je možné využívat teplo z jednoho vrtu pro výrobu elektřiny 20 až 30 let. Poté se zdroj ochladí, ale stále je možné využívat vrt pro dodávky tepla. U nich není potřeba tak vysoká teplota jako pro výrobu elektřiny.