Německá energetická revoluce začíná ohrožovat nemajetné

Střešní solární elektrárna v Mnichově

Střešní solární elektrárna v Mnichově Zdroj: Archiv/Euro

Německá energetická politika ohrožuje chudé Němce. Příští rok zaplatí průměrná domácnost ve srovnání s rokem 2011 za elektřinu o 540 eur za rok více. A to při klesající ceně elektřiny na burze, konstatuje ve studii o rostoucích nákladech energetické politiky ekonomický institut IW Berlin. Zvýšení jde na vrub příspěvku na hrazení podpory obnovitelných zdrojů a rostoucím nákladům na elektrické sítě.

„Většina poplatků je z pohledu politiky přerozdělování na pováženou,“ říká Esther Chrischillesová, energetická expertka z IW Berlin. Nejvíce dopadá rostoucí cena elektřiny na domácnosti s nízkými příjmy, dodává analytička. U těchto domácností vymazal růst nákladů na elektřinu od roku 2011 více než jeden měsíční disponibilní čistý příjem.

Sociálnědemokratického ministra hospodářství Sigmara Gabriela kritizuje za zdražování elektřiny poslanec z koaliční CDU Michael Fuchs: „Jak dlouho to ještě spotřebitelé unesou.“ Zástupce poslanecké frakce Zelených Oliver Krischer dodává, že Gabriel neudělal nic, aby náklady pro spotřebitele snížil.

Ministr se letos mohl pochlubit, že poprvé od zavedení příspěvek na OZE meziročně klesl z 6,24 na 6,17 centu za kilowatthodinu.

Německé příspěvky na OZENěmecké příspěvky na OZE|E15

Jenže už příští rok se opět zvedne na historické maximum 6,35 centu za kilowatthodinu. K tomu se přidá zvýšení regulované ceny za přenos a distribuci elektřiny kvůli stavbě nových vedení, které musí elektřinu z větrných elektráren na severu dovést do průmyslového Bavorska. Avizované zvýšení podpory pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla účet průměrné domácnosti zvedne o dalších 30 eur za rok.

V příštích letech náklady na elektřinu zvedné také nově zaváděná kapacitní rezerva, kde budou za 230 milionů eur ročně v záloze vybrané hnědouhelné elektrárny. „Během 10 let tak mohou snadno vyšplhat dodatečné náklady kvůli energetické politice na sto miliard eur,“ upozorňuje Eric Schweitzer, předseda Německé průmyslové a hospodářské komory. Politici by podle něj měli zatáhnout za záchrannou brzdu a zrušit alespoň kapacitní rezervu a vyšší podporu teplárnám.