Německé firmy se odpovědnosti za vyřazené jaderné elektrárny nezbaví

Německá jaderná elektrárna Isar

Německá jaderná elektrárna Isar Zdroj: Bjoern Schwarz, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové schválila návrh zákona, který znemožňuje energetickým firmám zbavit se zodpovědnosti za odstavování jaderných elektráren. Provozovatele současně uklidňuje, že nebude třeba zvyšovat poplatky do zvláštního fondu na pokrytí příslušných nákladů.

Firmy si mohly od břemena v podobě vyřazené jaderné elektrárny významně ulevit majetkovým převodem v rámci restrukturalizaci firmy. O povinnost podílet se na nákladech spojených s opouštěním jaderné energie by přišly po pěti letech od transakce.

Například největší německá energetická společnost E.On měla v plánu vyčlenit své nukleární elektrárny do nově vznikající skupiny Uniper. Po tlaku německé vlády ale svůj záměr opustila. Nová legislativa má právě tyto právní skuliny zacelit.

„Náklady na vyřazení jaderných elektráren hradí firmy, a tak tomu bude i v budoucnosti,“ uvedl pro agenturu Reuters ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Podle vládní analýzy je jejich výše dostatečná a už dále neporoste, přestože dřívější studie naznačovaly opak. Po zveřejnění nových závěrů vzrostly akcie společností E.On a RWE nejvíce za sedm let

Vláda současně ustanovila devatenáctičlennou komisi, která má za úkol vypracovat do konce ledna návrhy na dlouhodobé finanční zajištění správy vyřazených reaktorů a úložišť jaderného paliva.