Němečtí ekologové chtějí zastavit britskou jadernou elektrárnu. I kvůli Temelínu

Jaderná elektrárna Hinkley Point

Jaderná elektrárna Hinkley Point Zdroj: rrx_blade, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Němečtí ekologové se snaží zabránit stavbě britské jaderné elektrárny Hinkley Point. Obávají se, že by se její vybudování, na kterém se bude finančně podílet britská vláda, mohlo stát vzorem pro stavbu dalších jaderných bloků v Evropě, například v české elektrárně Temelín. Petici proti stavbě elektrárny zatím podepsalo 75 tisíc lidí, řekl Sebastian Sladek ze sdružení EWS.

Ekologové se chtějí peticí obrátit na Evropskou komisi, která loni povolila poskytnutí veřejné podpory na dostavbu britské elektrárny. „Chceme tak ukázat, že evropská veřejnost není v této věci lhostejná, že si nepřeje další rozvoj jaderné energetiky, který mají platit daňoví poplatníci,“ řekl Sladek s tím, že petici podporují i britské ekologické organizace. „Jsme přesvědčeni, že Evropská komise může své rozhodnutí vzít zpět,“ doplnil.

Elektrárna Hinkley by měla zahájit provoz v roce 2023. Bude mít dva reaktory o celkovém výkonu 3,3 gigawattu. Evropská komise schválila, že britská vláda může výstavbu a provoz elektrárny podporovat částkou 16 miliard liber (610 miliard korun).

„Obáváme se, že tento model mohou využít i další státy, například Česká republika při dostavbě elektráren Temelín a Dukovany,“ řekl Sladek. „Mohla by se tak otevřít cesta k jaderné renesanci v celé Evropě a k posílení energetické závislosti EU na Rusku, protože většina evropských jaderných zdrojů využívá ruský uran,“ uvedl.

Jaderné elektrárny ohrožují obnovitelné zdroje

Sladek také naléhá na německou vládu, aby se připojila k žalobě, kterou chce proti rozhodnutí Evropské komise podat Rakousko. „Pokud se německá vláda rozhodla jít cestou odklonu od jádra a podpory obnovitelných zdrojů, musí to důsledně prosazovat i na evropské úrovni. Pokud by totiž v Polsku nebo v Česku vyrostly nové, státem podporované jaderné elektrárny, mohla by jejich produkce vytlačit z trhu německé obnovitelné zdroje, jejichž podporu platí němečtí spotřebitelé,“ řekl.

Německo se rozhodlo odstavit své jaderné elektrárny do roku 2022. Jejich výkon by měly nahradit větrné a solární zdroje, které v současné době pokrývají zhruba čtvrtinu spotřeby elektřiny v Německu.