Norsko hazarduje s těžařským sektorem, plošiny musí zavést elektřinu

Těžebního zařízení domácího Statoilu na nalezišti
Oseberg se nařízení požadující napájení plošiny z pevniny netýká. Pro představu: pole se nachází 140 kilometrů od pobřeží

Těžebního zařízení domácího Statoilu na nalezišti Oseberg se nařízení požadující napájení plošiny z pevniny netýká. Pro představu: pole se nachází 140 kilometrů od pobřeží Zdroj: profimedia.cz

Země s druhými největšími ropnými nalezišti v Evropě proti sobě štve stále více těžařských firem. Diktuje jim podmínky, které značně prodražují podvodní těžbu.

Zatím poslední ranou pro pověst země s donedávna stabilním a investicím nakloněným prostředím je donucení domácího Statoilu a dalších těžařů, aby všechny nové těžební projekty v Severním moři napájeli z pobřeží. To zvedne náklady a pravděpodobně prodlouží realizaci projektů. Nařízení minulý týden prosadil proti vůli menšinové vlády opoziční blok.

Motivem parlamentní iniciativy má být ekologie. Plošiny na otevřeném moři jsou většinou napájeny plynovými turbínami, které jsou zodpovědné za 25 procent celkových emisí, které Norsko vypouští do atmosféry. Pokud by se plošiny napájely z pevniny, umožnilo by to použít „čistou“ energii z vodních elektráren.

„Již podruhé během roku se změnily podmínky pro těžaře,“ citovala agentura Bloomberg Erlinga Kvadsheima z asociace Norwegian Oil and Gas, lobbistické skupiny reprezentující zájmy firem jako Statoil, BP či Exxon Mobil. „To může projekty prodražit, protože když promítnete politické riziko do svých kalkulací, udělá to menší projekty neatraktivní,“ dodal.

Těžařský sektor se potýká se stagnujícími cenami ropy. Statoil či Royal Dutch Shell již kvůli tomu odkládají projekty a snižují plánované investice. Statoil se již nechal slyšet, že opatření parlamentu ho přijde na dvacet miliard norských korun (67,6 miliardy korun českých), pokud bude nucen odložit průzkum naleziště Johan Sverdup v Severním moři, které je největším nalezištěm objeveným v Norsku v posledních 30 letech. Subdodavatelské firmy také hlásí, že odklad průzkumu naleziště by mohl znamenat zánik tisíců státních pracovních míst.

Iniciativa norské parlamentní opozice přináší zvýšené politické riziko zainteresovaným těžařům, myslí si Andre Baustad Benonisen, analytik Danske Bank Markets. „Vyšší politické riziko povede investory k tomu, že budou chtít vyšší výnosy z daných investic, což může vést k nižší investiční aktivitě.“