NWR neoznámila pololetní výsledky. Má važnější starosti, soudí analytici

Horníci v dolech OKD ještě stále sjíždějí do hlubin

Horníci v dolech OKD ještě stále sjíždějí do hlubin Zdroj: ctk

Těžební společnost New World Resources (NWR) neoznámila hospodářské výsledky za první pololetí letošního roku. Firma vlastní černouhelnou OKD, která je v úpadku a má projít reorganizací. NWR už v květnu neoznámila čísla za první čtvrtletí. Zatímco tehdy vydalo NWR prohlášení, že důvodem je situace v OKD, během dopoledne žádné oznámení nevydala. Analytici postup firmy očekávali.

Dnešní datum také již nefiguruje ve finančním kalendáři na webu firmy. NWR již dříve uvedla, že pravděpodobným dopadem současné situace OKD bude to, že celá skupina NWR bude rozpuštěna. NWR již nemá ani mluvčího pro ČR, Radek Němeček skončil ke konci května.

„Nepředpokládal jsem, že by dnes NWR výsledky zveřejnilo. Již není obchodované na pražské burze,“ řekl analytik Fio banky Jan Raška. Dodal, že neočekává, že by NWR po zbytek roku nějaké výsledky zveřejňovala. Výsledky za tři čtvrtletí má NWR zveřejnit 16. listopadu.

Obchodování s akciemi NWR na pražské burze bylo pozastaveno 5. května, na londýnské burze o den dříve. Podle analytika Petra Hlinomaze proto společnost není nucena své výsledky zveřejňovat. „Sestavení pololetní účetní závěrky může narážet na stejné potíže jako ve čtvrtletí, a to na nejistotu, jak nakonec dopadne osud OKD,“ řekl Hlinomaz.

Ohledně ochoty firmy výsledky zveřejnit je skeptický i analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. „Firma nyní prožívá téměř klinickou smrt, a proto bych rozhodně neviděl reportování účetnictví jako prioritu firmy,“ uvedl. Analytik J&T Banky Bohumil Trampota doplnil, že finanční kalendář je většinou sestavován na začátku roku. „A to NWR ještě ´normálně´ fungovalo a obchodovalo se na burze,“ dodal.

Akciový pád na dno

Před pozastavením obchodování měly akcie NWR na pražské burze hodnotu sedm haléřů. Při vstupu na burzu v roce 2008 byla cena za akcii 425 korun.

Majitelem většiny hlasovacích práv v NWR jsou od letošního února nadnárodní investiční fondy Ashmore Group, M&G a Gramercy, které se spojily do uskupení Ad Hoc Group (AHG). Předtím byla většinovým akcionářem firmy skupina CERCL, která z poloviny patří podnikateli Zdeňku Bakalovi.

V OKD nyní pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Zadlužená firma má uznané pohledávky za několik miliard korun. Věřitelé OKD minulý týden rozhodli, že firma půjde do reorganizace. OKD díky tomu získá od státu půjčku 700 milionů korun, která ale podle analytiků firmě pomůže jen na několik měsíců. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) v úterý oznámil, že stát dosadí do OKD vlastního finančního i provozního ředitele.