O osudu Vitáskové kvůli chybě při schvalování zákona rozhodne vláda

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: CTK

Osud Aleny Vitáskové v čele Energetického regulačního úřadu drží v rukou kabinet. Vláda nebo její pověřený člen bude muset rozhodnout, zda předsedkyni ERÚ zprostí výkonu funkce kvůli jejímu trestnímu stíhání v kauze dvou solárních elektráren. Vyžaduje to zákon o státní službě, pod nějž kvůli chybě při loňském schvalování novely energetického zákona vedení úřadu od 1. ledna spadá.

„Návrh ministerstva vnitra, aby o paní předsedkyni rozhodoval premiér, není šťastný. Ve vládě budu prosazovat, aby rozhodovala vláda jako celek,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Materiál by mělo ministerstvo vnitra do konce týdne předložit vládě k projednání, sdělila mluvčí rezortu vnitra Martina Němcová.

Zákon o státní službě říká, že státní zaměstnanec se zprostí výkonu služby až do skončení trestního stíhání. Vitáskové hrozí trest až devíti let vězení za zneužití pravomoci úřední osoby v případu udělení licencí pro chomutovské elektrárny patřící do holdingu Z-Group Zdeňka Zemka. Soud by měl verdikt vynést v následujících měsících.

Vitásková se dostala loni několikrát do ostrého konfliktu s ministerstvem průmyslu. Na konci roku odmítala vypsat podporu obnovitelným zdrojům za více než 42 miliard korun. Vláda by mohla s rozhodnutím o osudu Vitáskové vyčkat na to, jak dopadne třetí čtení novely energetického zákona, který by vedení ERÚ z působnosti zákona o státní službě opět vyňal.

Vitásková podřízení zákonu o státní službě v minulosti kritizovala jako ohrožení nezávislosti Energetického regulačního úřadu.

„Poslanci se jí budou zabývat 20. ledna. Novela by celou věc vyřešila a paní předsedkyně by v úřadu setrvala až do poloviny roku 2017, kdy jí končí funkční období,“ dodává Mládek.

Vitásková podřízení zákonu o státní službě v minulosti kritizovala jako ohrožení nezávislosti ERÚ. Ministerstvo vnitra s tímto výkladem nesouhlasí, protože ustanovení energetického úřadu, která upravují postavení předsedy ERÚ, zůstávají nedotčena.
„Vláda, nebo jí pověřený člen, bude plnit pouze úkoly služebního orgánu vůči paní předsedkyni v personální oblasti. Nestává se představeným, který by mohl dávat příkazy k výkonu služby,“ říká Němcová z ministerstva vnitra.