Obnovitelné zdroje v Česku letos upadly do klinické smrti

Solární panely

Solární panely Zdroj: Tereza Capkova

Zastavení podpory novým zeleným elektrárnám od začátku letošního roku přivedlo celé odvětví do stavu klinické smrti. Od začátku roku do konce června vzniklo jen 75 nových slunečních elektráren. Celkový instalovaný výkon solárních elektráren dokonce podle statistik Energetického regulačního úřadu (ERÚ) klesl o necelé dva megawatty. Loni se během prvního pololetí ještě s podporou postavilo přes tři tisíce střešních instalací.

Stejný útlum postihl i stavitele větrných elektráren. Ty přitom dostaly loni v novele zákona o podporovaných zdrojích výjimku. Na podporu budou mít nárok ještě ty elektrárny, které získaly autorizaci ministerstva nebo stavební povolení do loňského října a stihnou se připojit k elektrické síti do konce roku 2015. Jenže za první letošní půlrok se postavily dvě elektrárny, celkový instalovaný výkon větrníků se téměř nezměnil.

„Teď se staví tři elektrárny. Zbytek projektů investoři zmrazili. Někteří ještě pokračují v přípravě a spoléhají na to, že by mohly větrné elektrárny v budoucnu dostat ještě nějakou výjimku,“ říká Michal Janeček, předseda České společnosti pro větrnou energii.

Ve hře je nicméně pořád výstavba dvou obřích parků v Krušných horách, které mají v plánu postavit EP Energy a plzeňská firma APB. „Platný harmonogram počítá s dokončením větrné farmy Moldava do konce roku 2015. Projekt se potýká s běžnými problémy jako v podstatě každý energetický projekt této velikosti. Věříme ale, že všechny překážky překonáme,“ říká Daniel Častvaj, mluvčí EP Energy.

Útěk do jiných oborů

V případě solárních elektráren zjevně nezabraly argumenty instalačních firem, že domácí střešní instalace se dnes vyplatí i bez podpory, pokud se vyrobená elektřina v domě spotřebuje. „Většina instalačních firem už přešla na jinou činnost, nebo si jiný zdroj příjmů usilovně hledá. Nemají totiž žádný záchytný bod, k němuž by se mohly upnout s vidinou, že se situace na trhu změní,“ říká Miloš Cihelka, tiskový mluvčí fotovoltaické asociace Czepho.

Pořizování solárních panelů pro samozásobování brzdí podle Cihelky také nejistota, jak bude vypadat budoucí právní úprava fungování obnovitelných zdrojů, a přetrvávající administrativní bariéry. I malý výrobce musí získat licenci a stát se podnikatelem.

Příliš drahé novinky

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce v aktuálně připravované novele energetického zákona část bariér odstranit. Nově by licenci na výrobu elektřiny nepotřebovaly elektrárny s výkonem do 10 kilowattů. Jenže podmínkou je, že veškerá elektřina se spotřebuje v místě výroby a do sítě žádná nepřeteče.

Technické řešení, které by to zajistilo, je však podle Czepho příliš nákladné. Rozvoj malých instalací bude brzdit například také povinnost mít certifikované a zaplombované měřidlo vyrobené elektřiny. Malé výrobny by měly být zproštěny i povinností souvisejících s vykazováním vyrobené elektřiny a zúčtováním.