Padělky ubírají v EU 410 tisíc míst, v Česku vede oblečení

Na úpravách padělaného oblečení pro pozdější humanitární účely pracují vězni v Ostravě

Na úpravách padělaného oblečení pro pozdější humanitární účely pracují vězni v Ostravě Zdroj: ctk

Padělky značkové kosmetiky, oblečení a obuvi citelně poškozují hospodářství Evropské unie. Legální výrobci tratí desítky miliard eur ročně, státy přicházejí o peníze na daních z příjmů, daních z přidané hodnoty a příspěvcích na sociální zabezpečení. Vyplývá to ze zprávy evropského Úřadu pro harmonizaci vnitřního trhu (OHIM), který má na starosti ochranu značek a patentů v Evropské unii. Je to jeho vůbec první dokument věnovaný ekonomickým dopadům padělání originálního zboží.

Česko je v této oblasti desáté nejhorší v Evropské unii, firmy na jeho trhu tratí 228 milionů eur ročně. Patříme k zemím, ve kterých se prodeji padělků daří především u oblečení a obuvi. U padělků kosmetiky je Česko pod unijním průměrem, firmy ročně přijdou „jen“ o sedm milionů eur.

„Prodej padělků oblečení a obuvi se rovná téměř deseti procentům z celkových tržeb v Evropské unii. Celý sektor tak ztratí každoročně 26,3 miliardy eur. V případě kosmetického průmyslu je to zhruba 7,8 procenta ročních tržeb, což představuje ztrátu 4,7 miliardy eur,“ spočítali odborníci OHIM.

Uvedli rovněž, že pokud by se podařilo zabránit prodeji padělaného zboží, mohli by legální výrobci oděvů, obuvi a kosmetiky vytvořit přes 410 tisíc pracovních míst. Unijní státy by pak mohly na daních z příjmu, dani z přidané hodnoty a sociálním pojištění získat 9,7 miliardy eur ročně.

Textil vzniká i přímo v Evropě

Úřad vycházel ve studii jak z celkové spotřeby oblečení, bot a kosmetiky v EU, tak ze zpráv Světové celní organizace a policejních statistik jednotlivých zemí Evropské unie. Zpráva tak například popisuje fungování nelegálních textilních dílen na severu Portugalska ovládaných zločineckými skupinami z Maroka. „Velká koncentrace čínských padělatelských dílen je zase v okolí Neapole, v Lombardii a také v blízkosti Florencie,“ uvádí se ve zprávě.

Úřad chce zpracovat také dopady padělání a pašeráctví na další průmyslová odvětví – farmaceutický průmysl, výrobu hraček, hodinek, šperků a dílů pro automobily. „Dokážeme vyčíslit hospodářské dopady padělání, pokud jde o ušlý zisk a zaměstnanost na úrovni Evropské unie. Výsledky mohou pomoci jak politikům, tak spotřebitelům,“ uvedl prezident harmonizačního úřadu Antonio Campinos.

Autor je spolupracovníkem redakce