Paříž obrací, v boji o Alstom podpořila GE

Kontrola plynových turbín Siemensu

Kontrola plynových turbín Siemensu Zdroj: Siemens

Francouzská vláda změnila strany v boji o strojírenský koncern Alstom. Zatímco dosud Paříž preferovala nabídku společností Siemens a Mitsubishi Heavy Industries (MHI), krátce před konečným rozhodnutím otevřeně podpořila nabídku americké společnosti General Electric (GE).

Francie vstoupí do aliance s GE a koupí pětinový podíl v Alstomu, aby podpořila převzetí, oznámil francouzský ministr hospodářství Arnaud Montebourg. „Nabídka Siemens-MHI byla vážná, ale vláda se rozhodla,“ sdělil. Stát koupí od hlavního akcionáře, společnosti Bouygues, za tržní cenu podíl 20 procent v Alstomu. Podle Paříže je zásadní, aby rozhodovací centrála skupiny zůstala ve Francii, což GE slíbila ve svém čtvrtečním vylepšeném návrhu.

Také Siemens a MHI svou nabídku na poslední chvíli vylepšily o 400 milionů eur (11 miliard korun) na 14,6 miliardy eur (400,6 miliardy korun). Navýšily také poměr hotovosti v nabídce na 8,2 miliardy ze sedmi miliard eur. Kromě toho Siemens nabídl okamžitý vstup do společného podniku s Alstomem v oblasti řízení mobility, včetně signalizace.

GE ve čtvrtek nabídl Alstomu alianci v energetické a železniční divizi a prodej svojí železniční signalizační divize. Hotovostní nabídku nezměnil, za divizi nabízí 17 miliard dolarů (342,2 miliardy korun).

Správní rada rozhodne v pondělí

zatímco Alstom dlouhodobě preferuje nabídku GE, vláda ji dlouhodobě odmítala. Paříž po Američanech žádala vyšší garance zachování pracovních míst a slib zachování kličových aktivit ve Francii. Tyto rozpory se nyní zjevně podařilo vyřešit.

Alstom potvrdil, že správní rada společnosti, která má posoudit nabídky, se sejde v pondělí 23. června. Rozhodnutí vlády je velmi důležité. Alstom je totiž ve Francii považován za klíčovou průmyslovou firmu a vláda má právo případnou dohodu odmítnout. Prezident Francois Hollande pohrozil vetem, pokud bude mít obavy, že dohoda ohrozí pracovní místa ve Francii a že by země mohla ztratit kontrolu nad strategickými aktivitami. Oba zájemci o Alstom už přitom slíbili, že ve Francii vytvoří nová pracovní místa.

Podle analytiků je posouzení obou nabídek obtížné. Důvodem jsou rozdílné dodatečné, nehotovostní nabídky ke spolupráci a záruky, které firmy předložily. Francouzská vláda musela před deseti lety Alstom zachraňovat před bankrotem. Nyní firma potřebuje další pomoc, protože se potýká s vysokými dluhy, silnou konkurencí a slabou poptávkou.