Penta prohrála emotivní rakouské námluvy, A-tec získá konsorcium Contor

Marek Dospiva, Penta

Marek Dospiva, Penta Zdroj: Anna Vackova, E15

Česko-slovenské skupině Penta nevyšla akvizice rakouské strojírenské skupiny A-Tec, o kterou usilovala od letošního jara. Na úkor Penty uspělo mezinárodní konsorcium Contor. Prodej společnosti A-Tec, která je od loňského roku insolventní, provázely vzájemné přestřelky mezi lidmi z Penty a šéfem A-Tecu Mirko Kovatsem.

Penta otevřeně kritizovala vedení zadlužené firmy za to, že při posuzování potenciálních kupců A-Tec poskytuje některým uchazečům nadstandardní informace. Rozhodnutí A-Tec je však definitivní, Pentě zbývá už jedině možnost rozhodnutí napadnout soudně.

Strojírenská skupina A-Tec se dostala do insolventního řízení v říjnu 2010. Jako důvod pádu svého impéria uvedl jeho ředitel Kovats nepovedený projekt elektrárny budované v Austrálii, ve kterém dceřiná firma A-Tecu utopila miliony eur; a také následky finanční krize. Insolvence A-Tecu byla co do objemu třetí největší v rakouské poválečné historii. Na konci roku 2010 Kovats firmu zeštíhlil a zároveň začal shánět investora, který by zaplatil dluhy a zachránil značku před zánikem.

Pro Pentu šlo o velmi zajímavé námluvy, protože už v prvním pololetí roku 2011 vykázal zeštíhlený A-Tec čistý zisk 24,6 milionů eur. Ještě v prvním pololetí roku 2010 měl přitom koncern ztrátu 10 milionů eur.
Původní nabídka Penty z letošního června zněla: koupit skupinu celou. To se však nelíbilo prodejci, který rozhodnutí postupně odkládal a skupině se sídlem v Praze nabízel jen divizi firmy pro kovy a minerály. Ještě na konci srpna to vypadalo, že se lidé z Penty s Kovatsem dohodnou, o víkendu ale A-Tec přijal nabídku konsorcia Contor. To musí do konce září složit 210 milionů eur, které budou použity k restrukturalizaci dluhu. Vítězné konsorcium se skládá z několika firem, které si A-Tec rozeberou po částech.

Čínský holding Wolong získá všechny akcie A-Tecu v bance ATB Austria. Solstice International Investments pak dostane veškeré akcie holdingu Minerals&Metals a PalmSquare International pak od A-Tecu koupí elektrárnu Voitsberg.

Rozhodnutí A-Tecu komentovali zástupci Penty zatím opatrně. „Nejdříve si poslechneme reakci bank,“ (kterým A-Tec dluží – pozn. red.) řekl rakouským médiím mluvčí Penty Martin Danko. Nelze však vyloučit, že se Penta ještě obrátí na soud a prostřednictvím svých právníků rozhodnutí o prodeji napadne. Námluvy Penty a Contoru totiž byly poměrně emotivní a provázela je mediální přestřelka mezi Pentou a Kovatsem. Penta Kovatse nařkla, že poskytuje vnitřní informace třetí straně a zvýhodňuje tedy některé uchazeče.

Zakladatelem konsorcia Contor je totiž dlouholetý zaměstnanec A-Tec Thomas Schätti, což nahrávalo spekulacím, že je Contor firma nastrčená Kovatsem. Ten kontroval a spekulace Penty označil v rozhovoru pro týdeník Format za směšné. Česko-slovenský investiční fond v rakouským médiích vylíčil jako založený bývalým agentem tajných služeb, jehož kapitál má nejasný původ.

A-Tec Industries AG je mezinárodní firma se sídlem ve Vídni zapsaná na vídeňské burze. Zaměstnává dohromady 5800 lidí v Evropě, USA i Asii.