Policie v kauze útoků na výrobce osvětlení tápe

Trevos

Trevos Zdroj: Michael Tomeš

Trevos
Trevos
Trevos
Trevos
Trevos
25
Fotogalerie

Protimafiánská policie již třetím rokem řeší kauzu opakovaných útoků na několik tuzemských výrobců osvětlení. Série smyšlených insolvenčních návrhů vyvrcholila v roce 2016.

Před třemi lety se neznámým útočníkům s padělanými dokumenty podařilo nakrátko dosáhnout změny vlastnického zápisu v obchodním rejstříku u podniku Trevos. 

„Tato věc  je ve fázi prověřování. Vzhledem ke skutečnosti, že přípravné řízení je neveřejné, náš útvar nebude poskytovat žádné další informace,“ sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. 

Útoky ustaly právě v době, kdy případ začala vyšetřovat NCOZ. Podle postižených firem mohl být za nekalým jednáním někdo z konkurentů.    

„Je to nejtěžší, co jsme za celou historii firmy museli řešit,“ řekl již dříve v rozhovoru pro E15.cz někdejší šéf firmy Jiří Opočenský. Útoky na Trevos podle něj zpomalily růst podniku. 

Mezi firmami zasaženými útoky neznámých pachatelů byla v minulosti kromě Trevosu ještě například společnost Hormen a Halla. Odvraceli insolvenční návrhy na základě vyfabulovaných pohledávek podávaných bílými koňmi s bydlištěm od České republiky přes Polsko a Rumunsko až po Bangladéš. 

Po uklidnění situace získaly firmy z branže prostor na další rozvoj. Již v roce 2017 koupila většinový podíl ve společnosti Hormen firma ČEZ Esco ze skupiny ČEZ. Letos došlo k akcionářské změně i na půdě největšího výrobce průmyslového osvětlení Trevos. Od pětice někdejších majitelů firmu získali bratranci  Radek a Michal Opočenští, příbuzní jednoho z bývalých vlastníků. 

Prohlédněte si fotogalerii: