Výrobci světel i klimatizací. ČEZ ESCO ovládne čtyři nové firmy

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Projekt Nadace ČEZ
ČEZ kupuje AZ Klima
ČEZ kupuje AZ Klima
Produkce společnosti Hormen CE
Produkce společnosti Hormen CE
7
Fotogalerie

Energetická skupina ČEZ kupuje většinové nebo stoprocentní podíly ve výrobci světel Hormen CE, dodavateli klimatizací AirPlus, polské společnosti instalující solární elektrárny OEM Energy a provozovateli lokální distribuční soustavy Easy Power. Nové akvizice se začlení do poskytovatele energetických služeb ČEZ ESCO. V příštích dnech chce ČEZ dotáhnout do konce ještě akvizici jednoho polského poskytovatele služeb v oblasti modernizace tepelného hospodářství.

Kolik ČEZ za tyto firmy zaplatil, firma nechce zveřejnit. „Částky jsou ale takové, abychom dosahovali vnitřní výnosnosti investice přes deset procent ročně,“ říká člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani. ČEZ rozvojem byznysu energetických služeb sází na moderní trendy decentralizace energetiky, energetických úspor a obnovitelných zdrojů.

Tyto trendy budou dál posilovat díky cílům Evropské unie do roku 2030. Evropský parlament už schválil svou pozici k připravovaným směrnicím, v nichž chce například navýšit cíl pro podíl obnovitelných zdrojů na 35 procent. Evropská komise navrhuje 27 procent.

Evropský cíl úspor energetie ve výši 30 procent proti referenčnímu scénáři přijde podle propočtů Evropské komise v Česku na 180 až 880 miliard korun. V Německu by se nutné investice mohly vyšplhat až na 820 miliard eur. „ČEZ chce na tomto trhu hrát významnou roli. I proto jsme do vybudování ČEZ ESCO šli,“ dodává Cyrani.

ČEZ při akvizicích hledá firmy, které jsou zdravé a mají potenciál růstu, nemají však pro větší růst dostatečné lidské nebo kapitálové kapacity. V polské společnosti OEM Energy ČEZ získá podíl 51 procent. Stejný podíl koupí také v českém výrobci venkovního a interiérového osvětlení Hormen CE. Ve výrobci klimatizací AirPlus a společnosti Easy Power bude mít ČEZ stoprocentní podíl.

AirPlus ročně nainstaluje 600 klimatizačních jednotek a 3500 servisuje. Doplňuje už dříve koupenou firmu AZ Klima, která se soustředí na větší instalace. Na Slovensku například dodává vzduchotechniku do nového závodu automobilky Jaguar.

„Hormen nám umožní dodávat řešení zahrnující i atypická a designově složitější svítidla. Osvětluje například pražské budovy Quadrium a Florentinum. AirPlus je specialistou na menší vzduchotechnické a klimatizační jednotky, než které poskytujeme teď. Akvizicí Easy Power více než zdvojnásobíme počet provozovaných lokálních distribučních soustav na třicet pět,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. Dalších 16 distribučních soustav bude ve výstavbě.

Do ČEZ ESCO už patří deset dceřiných společností a zaměstnává přes 1600 zaměstnanců. Pro letošní rok ČEZ ESCO plánuje tržby jen z energetických služeb 4,9 miliardy korun a příští rok by se chtěl dostat na osm miliard korun. Firma dodává také elektřinu a plyn firmám a veřejnému sektoru. Letos se tržby z prodeje komodit a energetických služeb vyrovnají. Ročně je na trhu energetických služeb v Česku potenciál získat obchody za 70 miliard korun.

ČEZ se chce v energetických službách soustředit kromě Česka také na Slovensko, Německo, Polsko a Rumunsko. „Jedná se o země, které jsou nám blízké geograficky a kulturně. Zároveň jsou to trhy, kde už skupina ČEZ působí,“ uvádí Jaroslav Macek, ředitel letos vytvořeného útvaru ESCO International.

V Německu se nyní ročně v energetických službách protočí 24 miliardy eur. Ročně poroste o sedm procent. „V Polsku a Rumunsku očekáváme velký růst o 16 a 15 procent ročně, protože energetická účinnost budov a firem je poměrně nízká. My na tomto trhu chceme růst nejdříve pomocí akvizicí,“ dodává Macek. Dohromady se ročně do energetických služeb na těchto dvou trzích investuje šest miliard eur.