Polsko chce těžit plyn z břidlic už za tři roky

Polsko touží po nezávislosti na ruském plynu. A tak sní o plynu z břidlic...

Polsko touží po nezávislosti na ruském plynu. A tak sní o plynu z břidlic...

Polsko začne těžit své zásoby břidlicového plynu na konci roku 2014 nebo na začátku roku 2015. V pátek to oznámil ministr státní pokladny Mikolaj Budzanowski. Dva dni předtím Polsko zjistilo, že jeho zásoby suroviny nejsou zdaleka tak velké, jak se dosud předpokládalo.

Národní geologický institut tento týden informoval, že polské zásoby břidlicového plynu činí zhruba 346 až 768 miliard metrů krychlových suroviny, což je až desetkrát méně, než slibovala dřívější americká sonda. Prospektoři z Energy Information Administration odhadli zásoby na 5,3 bilionu metrů krychlových, což je množství, které by našim severním sousedům zajistilo soběstačnost na příštích 70 let.

Budzanowski v pátek řekl, že odhady jsou založeny na archivních vzorcích a měřeních provedených mezi léty 1950 a 1990 a pro přesnější představu o velikosti ložisek je tedy potřeba provést další průzkumné vrty.

Čtěte také:

Polsko sní svůj sen o plynové nezávislosti

Riley: Evropa si nemůže dovolit odmítnout břidlicový plyn

Polsko výrazně mírní odhad zásob břidlicového plynu

Průzkumné vrty v Polsku provádějí kromě vlády také soukromé americké společnosti Chevron a Exxon Mobil. Právě ředitel Chevronu George Kirkland tlumí očekávání od nadějí na brzké těžby plynu.

Kirkland řekl, že jakýkoli plyn mimo území USA firma ze země dostane nejdříve za deset let. Firma totiž nemá podloží mimo USA důkladně zmapované. Ve Spojených státech naopak Chevron získal podrobné údaje v průběhu desítek let zdejší těžby. Není vůbec jisté, jestli zásoby břidlic v Polsku budou reagovat na dolování stejně jako v USA, varoval Kirkland.

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě | EIAZdroj: The Energy Information Administration

Způsob těžby plynu z břidlic zvaný „fracking“ se nelíbí ekologům, podle nichž tento chemický proces dolování nenávratně znečišťuje a mění krajinu. Vyvrtat průzkumné sondy chtějí zahraniční firmy i v Česku. Na Náchodsku už ministerstvo životního prostředí vrty firmě Basgas Energia Czech povolilo, poté se vzedmula vlna odporu místních. Proti zahájení průzkumných vrtů bojují také občané na Berounsku.