Polsko zřejmě omezí těžbu uhlí, vyhlíží růst cen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: OKD

Polsko by mohlo kvůli vysokým přebytkům uhlí a krizi v celém odvětví dočasně omezit těžbu v některých dolech, dokud nezačnou ceny opět růst. Nová vláda pak bude v rámci snahy o podporu uhelného sektoru uvažovat o sloučení státem vlastněných elektrárenských podniků, řekl poslanec Grzegorz Tobiszowski, který má ve vládní straně Právo a spravedlnost (PiS) tento politicky citlivý sektor na starosti.

Ministr energetiky Krzysztof Tchorzewski řekl, že polská energetika bez uhlí existovat nemůže. Úkolem nové vlády PiS tak bude ozdravení situace v sektoru těžby uhlí. Ministr dodal, že vláda nehodlá uzavírat žádné doly ani propouštět, ale bude usilovat o další rozvoj odvětví.

PiS bude zvažovat sloučení elektrárenských společností PGE, Tauron, Enea a Energa do jednoho podniku, sdělil Tobiszowski. Podle něj tento plán zřejmě vyvolá nelibost Bruselu, takže Varšava je připravena uvažovat i o řešení v podobě dvou energetických skupin.

Minulá polská vláda plánovala záchranu největší uhelné společnosti Kompania Weglowa (KW), investory se jí ale nalézt nepodařilo. Tobiszowski uvedl, že zavírat doly se nebudou, ale tři nebo čtyři doly KW s nejvyššími náklady a nejnižším odbytem by mohly snížit těžbu na minimum, dokud se ceny uhlí nezotaví. Nepotřební horníci by zatím přešli do jiných dolů, dodal.

Polské těžaře zasáhl propad cen

Polsko vyrábí téměř všechnu elektrickou energii z uhlí. Propad cen uhlí za poslední roky ale uhelné podniky těžce zasáhl. KW je na pokraji bankrotu a finanční podporu potřebuje i společnost JSW, která je největším evropským producentem koksovatelného uhlí.

Nová vláda se bude snažit získat pro doly nový kapitál od energetických a chemických podniků, uvedl Tobiszowski. O pomoc státních podniků pro KW usilovala bezúspěšně i předešlá vláda.

Polsko těží ročně přes 72 milionů tun uhlí. Podle expertů by ceny uhlí na polském trhu podpořilo, kdyby se domácí produkce omezila o zhruba šest milionů tun.