„Pekárenský obor od začátku ekonomické krize v roce 2008 již pátým rokem stagnuje a většina výrobců se pohybuje v červených číslech,“ řekl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Příčinou je skutečnost, že odbytové ceny dlouhodobě neodpovídají nákladům na výrobu.
Pekaře tak čekají jednání s řetězci o cenách, za které své výrobky budou obchodníkům prodávat, aby rostoucí náklady pokryli. „V opačném případě budou krachovat desítky pekáren,“ uvedl Dřízal.
Vývoj ceny chleba |
Také Penam ze skupiny Agrofert, očekává, že se pekařský průmysl nebude vyvíjet v příštím roce příliš pozitivně. „Pekaři nebudou schopni promítnout nárůsty cen základních surovin a ostatních nákladů do ceny pečiva,“ řekl deníku E15 ředitel druhé největší tuzemské pekárenské společnosti Penam ze skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík.
Bude tak podle něj pokračovat pokles poptávky po výrobcích s vyšší přidanou hodnotou. „U ostatních výrobků odhadujeme podobné objemy výroby a prodeje jako v letošním roce,“ podotkl.
Vývoj ceny pečiva |
Zatím se tak nedá říci, zda pečivo zdraží. Průměrná odbytová i konečná cena klasického čerstvého pečiva letos oproti loňsku podle údajů svazu pekařů mírně klesla, je ale vyšší než v letech 2009 a 2010. Pekaři ale dlouhodobě upozorňují, že ceny pečiva v Česku jsou jedny z nejnižších v Evropě. Podle Penamu bude cena pečiva příští rok celkově stagnovat. „U čerstvého nebaleného pečiva nelze ale vyloučit i jeho mírný pokles,“ míní Kurčík.
Problém představují rovněž nízké mzdy v oboru, které se podle svazu pohybují o deset tisíc korun pod celostátním průměrem. Práci v něm nachází devatenáct až dvacet tisíc lidí.
„Zaměstnanost v oboru se bude snižovat, a to jednak vzhledem k úsporným opatřením výrobců, ale hlavně z důvodu ukončení činnosti desítek pekáren, které nepřežijí současné podmínky na trhu,“ dodal Dřízal.