Příští rok bude těžký, očekávají pekaři

Pekaři

Pekaři Zdroj: Euro Jan Rash

Průmysloví pekaři se dívají na příští rok s obavami. Prvním důvodem je letošní neúroda obilí a růst cen mouky, energií a pohonných hmot, což ale zřejmě nebudou moci plně promítnout do odbytových cen obchodům. Druhým důvodem obav je totiž pokračující tlak obchodních řetězců, přes něž se prodávají dvě třetiny pečiva, na co nejnižší ceny i snaha o vyšší podíl pečiva rozpékaného z polotovarů přímo v prodejnách.

„Pekárenský obor od začátku ekonomické krize v roce 2008 již pátým rokem stagnuje a většina výrobců se pohybuje v červených číslech,“ řekl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal. Příčinou je skutečnost, že odbytové ceny dlouhodobě neodpovídají nákladům na výrobu.

Pekaře tak čekají jednání s řetězci o cenách, za které své výrobky budou obchodníkům prodávat, aby rostoucí náklady pokryli. „V opačném případě budou krachovat desítky pekáren,“ uvedl Dřízal.

Vývoj ceny chlebaVývoj ceny chleba | E15

Také Penam ze skupiny Agrofert, očekává, že se pekařský průmysl nebude vyvíjet v příštím roce příliš pozitivně. „Pekaři nebudou schopni promítnout nárůsty cen základních surovin a ostatních nákladů do ceny pečiva,“ řekl deníku E15 ředitel druhé největší tuzemské pekárenské společnosti Penam ze skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík.

Bude tak podle něj pokračovat pokles poptávky po výrobcích s vyšší přidanou hodnotou. „U ostatních výrobků odhadujeme podobné objemy výroby a prodeje jako v letošním roce,“ podotkl.

Vývoj ceny pečivaVývoj ceny pečiva | E15

Zatím se tak nedá říci, zda pečivo zdraží. Průměrná odbytová i konečná cena klasického čerstvého pečiva letos oproti loňsku podle údajů svazu pekařů mírně klesla, je ale vyšší než v letech 2009 a 2010. Pekaři ale dlouhodobě upozorňují, že ceny pečiva v Česku jsou jedny z nejnižších v Evropě. Podle Penamu bude cena pečiva příští rok celkově stagnovat. „U čerstvého nebaleného pečiva nelze ale vyloučit i jeho mírný pokles,“ míní Kurčík.

Problém představují rovněž nízké mzdy v oboru, které se podle svazu pohybují o deset tisíc korun pod celostátním průměrem. Práci v něm nachází devatenáct až dvacet tisíc lidí.

„Zaměstnanost v oboru se bude snižovat, a to jednak vzhledem k úsporným opatřením výrobců, ale hlavně z důvodu ukončení činnosti desítek pekáren, které nepřežijí současné podmínky na trhu,“ dodal Dřízal.