Prodeje Škody Auto pokračují v růstu, daří se hlavně octavii

Škoda Octavia Combi Scout na ženevské premiéře

Škoda Octavia Combi Scout na ženevské premiéře Zdroj: ctk

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto roste šestý měsíc v řadě, v únoru dodala zákazníkům na celém světě 70 200 vozů, což je meziročně o 4,6 procenta více. Nová Škoda Octavia zaznamenala v západní a střední Evropě růst prodeje o třetinu. Kvůli stávající situaci na Ukrajině automobilka musela jen lehce snížit objem výroby v závodě v ukrajinském Solomonovu.

„Náš růstový kurz se ukázal být stabilním. Již půl roku naše prodeje měsíc za měsícem rostou. Reakce našich zákazníků dokazují, že naše nové modely byly velice pozitivně přijaty,“ uvedl člen představenstva Škody Werner Eichhorn.

V západní Evropě dodávky Škody zákazníkům vzrostly o 13,2 procenta na 28 900 vozů. V Německu, na svém druhém největším trhu, automobilka posílila o devět procent na prodaných 10 800 aut.

Ve východní Evropě se prodeje zvýšily o tři procenta na 8900 vozů. Na třetím největším trhu značky, v Rusku, dosáhla automobilka nárůstu o jedno procento na 6400 vozů. Prodej nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku přitom v únoru dál klesal. Spotřebitelé tam podle podnikatelského svazu AEB odkládají velké nákupy včetně nákupů aut, protože ekonomika stagnuje a očekává se, že letos se její stav příliš nezlepší.

Ve střední Evropě počet dodávek Škody zákazníkům vzrostl o 35,7 procenta na 12 900 vozů. Na domácím českém trhu bylo dodáno 5400 vozů, což v porovnání s únorem 2013 představuje nárůst o 27,2 procenta. Škoda zaregistrovala v únoru v tuzemsku 3975 nových aut, což je o 921 více než ve stejném období loni. Odpovídá to celkovému tržnímu podílu značky na úrovni 31,11 procenta, registrace nových vozů Škoda rostou v Česku už čtvrtý měsíc v řadě.

V Číně poptávka klesla

V Číně, která je největším trhem automobilky, dodala v únoru Škoda zákazníkům 14 300 vozů, což je meziročně o 19,6 procenta méně. Nová generace Škody Octavie se tam začne prodávat až v polovině roku.

Automobilka Škoda Auto rozšíří během léta modelovou řadu Octavie o tři nové varianty. Zřejmě v červnu začne nabízet Octavii na zemní plyn a s vrcholnou výbavou verzi Laurin & Klement, v srpnu pak přijde terénní provedení Scout. Na autosalonu v Ženevě Škoda prezentovala také svou designovou studii pětidveřového kupé VisionC.

Továrna na osobní automobily Škoda. Na snímku kompletování karosérií, interiérů a podvozkůTovárna na osobní automobily Škoda. Na snímku kompletování karosérií, interiérů a podvozků | Kotatko Jiri/E15Ve střední Evropě se Škodovce daří (foto E15)

Pro modely Citigo, Rapid Spaceback a Yeti pak připravila sportovní provedení Monte Carlo, které už dříve uvedla pro fabii. V říjnu by měla Škoda na autosalonu v Paříži uvést novou generaci fabie, připravena je také studie většího SUV, které se bude pravděpodobně vyrábět v Kvasinách na Rychnovsku.

Letos přes milion vozů

Automobilka chce do roku 2018 prodávat 1,5 milionu aut ročně. V roce 2012 dosáhla Škoda Auto obratu 262,6 miliardy korun, na celkovém exportu země se podílela 7,3 procenta. Loni Škoda dodala zákazníkům 920 800 vozů, což je druhý nejlepší výsledek v historii. Letos by měla poprvé prodat přes milion vozů a výroba v Česku má překročit rekordních 600 tisíc aut.

Škoda Auto je součástí německého koncernu Volkswagen, který je největším výrobcem automobilů v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největší automobilkou na světě.