Rusko bude dodávat palivo maďarské elektrárně jen prvních deset let

Maďarská jaderná elektrárna Paks

Maďarská jaderná elektrárna Paks Zdroj: CTK

Maďarsko dosáhlo dohody se zásobovací agenturou pro Euratom (ESA) týkající se plánovaných ruských dodávek jaderného paliva pro svou elektrárnu v Paksi. Dohodu prý brzy schválí i Evropská komise. Podle ujednání bude Rusko poskytovat palivo pro maďarskou jadernou elektrárnu pouze prvních deset let.

„Maďarsko uznalo obavy Evropské komise,“ uvedl vedoucí kanceláře maďarského premiéra János Lázár v rozhovoru s maďarskou agenturou MTI. Nové řešení je prý přijatelné i pro ruskou stranu. Podle původní smlouvy uzavřené s Moskvou loni v lednu mělo Rusko dodávat palivo do nových reaktorů v Paksi po dobu 20 let.

Maďaři loni v prosinci uzavřeli s ruskou státní společností Rosatom kontrakt na výstavbu a údržbu dvou reaktorů o výkonu 1200 megawattů ve městě Paks, zhruba 110 kilometrů jižně od Budapešti, kde se nachází jediná maďarská jaderná elektrárna. Dostavbu má z 80 procent financovat Moskva.

Spory o palivo

Kritici poukazují na to, že dohoda ještě zvýší už tak silnou energetickou závislost Maďarska na Rusku. Navíc k ní dochází v době zvýšeného tlaku EU na Moskvu kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Letos v únoru kontrakt posvětil maďarský parlament.

List Financial Times nedávno informoval, že Evropská komise zablokovala dohodu o rozšíření elektrárny uzavřenou mezi Maďarskem a společností Rosatom. Ta ale následně uvedla, že dohoda má podporu EU, a také Evropská komise oznámila, že stavbu neblokuje, má jen výhrady k dodávkám paliva. Bližší podrobnosti nebyly zveřejněny. Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom) údajně nesouhlasilo se záměrem Budapešti odebírat jaderné palivo pouze z Ruska. Nyní se ale situace podle prohlášení Lázára vyřešila.