Ruský miliardář ustoupil Minsku, hledá kupce pro Uralkalij

Uralkali - těžba potaše

Uralkali - těžba potaše Zdroj: uralkali.com

Uralkali - těžba potaše
Uralkali - těžba potaše
Uralkali - těžba potaše
Uralkali - těžba potaše
Uralkali - těžba potaše
10
Fotogalerie
Dvacátý nejbohatší muž Ruska Sulejman Kerimov přiznal porážku. Miliardář chce prodat podíl v těžaři potaše Uralkalij a vycouvat tak z konfliktu s Běloruskem, které na něj vydalo zatykač a uvěznilo šéfa těžební společnosti Vladimira Baumgertnera.

Kerimov vlastní 21,7 procenta akcií Uralkalije. „Pokud prodej pomůže dostat tohoto muže z vězení, tak je připraven prodaj svůj podíl,“ řekl o Kerimovi zdroj deníku Wall Stret Journal.

Mezi zájemce o balík akcií v hodnotě okolo čtyř miliard dolarů prý patří ruský ocelářský obr Norilsk Nickel, petrohradský bankéř Vladimir Kogan či ropný magnát Michail Gutserijev. Spekuluje se také o miliardáři Vladimiru Jevtušenkovi, majiteli konglomerátu Sistema. Ten to ale podle agentury Reuters popřel.

Uralkalij na konci července otřásl světovým trhem s potašem, když oznámil konec partnerství s běloruským státním podnikem Belaruskalij. Spor rozdmýchal běloruský zákon umožňující prodávat potaš nezávisle na ruském partnerovi. Rozpad partnerství ohrožuje neformální kartel světových těžařů potaše, který jeho ceny uměle drží vysoko. Akcie producentů od Německa po Kanadu prudce klesly.

Minsk reagoval tvrdě. Pozval si Baumgertnera na jednání, na němž ho zatkla místní policie a obvinila jej ze zneužití pravomoci. Potaš tvoří sedm procent vývozu země a většina exportu se odehrávala právě prostřednictvím partnerství s Uralkalijem. Kvůli sankcím ze strany USA a Evropské unie totiž Bělorusko může potaš přímo vyvážet jen na omezený počet trhů.

Kreml chce stát stranou sporu

Kreml tvrdí, že se do konfliktu nehodlá plést. „Vztahy mezi státy – obzvláště mezi partnery jako Rusko a Bělorusko – mají vždy prioritu nad vztahy mezi firmami a podnikateli,“ uvedl minulý týden mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Moskva ale už stihla zakázat dovoz vepřového masa do Běloruska a pohrozit omezením dodávek ropy a mléčných produktů.

Bělorusko zatím přitvrzuje rétoriku. Prezident Alexander Lukašenko v úterý prohlásil, že Kerimov a Baumgertner jsou „lotři“. Dodal, že „že Rusko se na nás dříve nebo později obrátí, aby obnovilo status quo“. To, zda noví akcionáři Uralkalije obnoví partnerství, ovšem není jisté.