Rusové si v boji o Temelín věří

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: wikimedia.org

Boj o více než 200miliardovou zakázku na dostavbu Temelína nabírá na obrátkách. Všichni zájemci - americký Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS a Atomstrojexport - převzali od ČEZ zadávací dokumentaci a během půl roku se budou muset poprat s 6000 stránkami tříleté práce 400 expertů. Ve hře je hodně – vítěz bude mít v podstatě zaručenu nadvládu v jaderné energetice ve střední a východní Evropě.

O zakázku se tedy logicky zajímají nejen giganti jaderného průmyslu, ale i samotné hlůavy států. Prahu tak například v posledních měsících navštívil šéf Rosatomu Sergej Kirienko, bývalá šéfka Arevy Anne Lauvergeonová nebo nejvyšší vedení americko-japonského Westinghousu. V prosinci pak na oficiální návštěvu přijede do Prahy ruský prezident Dmitrij Medvěděv, zatímco americký Prezident Barack Obama jednal o Temelíně s českým premiérem Petrem Nečasem v Bílém domě. O významu návštěvy svědčí i to, že ve Washingtonu byl Nečas ubytován v Blair Housu, rezidenci, kde obvykle přespávají jen nejváženější hosté Bílého domu.

Nejsebevědoměji zatím působí Rusové. „Jestliže Česko bude pragmaticky sledovat své národní a ekonomické zájmy, bude naše nabídka bezkonkurenční“ řekl šéf Rosatomu Sergej Kirijenko při své pracovní návštěvě Prahy. Dle jeho předpovědi přinese vítězství nabídky česko-ruského konsorcia, jehož vlajkovou lodí je tuzemská Škoda JS, vytvoření deseti tisíc pracovních míst pro český průmysl, zakázky a předání technologií.

„Cena dodávek pro české podniky dosáhne čtyř až pěti miliard eur, ze kterých dvě miliardy eur půjdou do českého strojírenství. Jako velkou výhodu pro český průmysl vidíme i to, že získá přístup k technologiím a nezbytným licencím. Pro české podniky to znamená, že dostanou možnost dodávat nejen pro JE Temelín, ale společně s Rosatomem stavět v Rusku i zahraničí,“ komentoval nabídku konsorcia Kirienko.

Na nedávném fóru pro dodavatele jaderného průmyslu Atomex Evropa také nově vzniklý Rusatom Overseas podepsal memoranda o spolupráci s 15 českými podniky. „Ruští a čeští výrobci mají podobný technologický systém, stejné tradice, velké zkušenosti se vzájemnou spoluprací, proto je logické, že mnoho nových externích dodavatelů se nám podařilo najít právě v českém průmyslu,“ dodal k rozbíhající se spolupráci Kirijenko.

Fóra Atomex se účastnila i palivová společnost Rosatomu TVEL, která je stoprocentním dodavatelem jaderného paliva do Česka (pro Temelín i Dukovany). Druhý reaktor Temelína přešel na ruské palivo v létě letošního roku. Na odstávce a nahrazení amerického paliva kromě zaměstnanců ČEZ pracovalo cca 600 pracovníku z 50 českých dodavatelských firem. TVEL bude palivo na Temelín podle stávajících smluv dodávat do roku 2020. V tendru je pak požadováno, aby vítěz předložil návrh na zajištění dodávek paliva pro nové bloky nejméně na devět let.

Autorka je spolupracovnicí redakce