Sárské uhelné doly se dnes po čtvrttisíciletí uzavřou

Havíři v německé spolkové zemi Sársko dnes naposledy sfárali a z místních dolů vytěžili poslední černé uhlí. Uzavírá se tak 250 let trvající historie. Zájemci ale mají šanci si v dražbě koupit památku v podobě těžebních zařízení.

Zaměstnanci firmy RAG provozující poslední z místních dolů se přesunou do jiných dolů v Severním Porýní – Vestfálsku. Poslední vozík s nákladem uhlí se z šachty vynořil dnes před polednem.

Těžba v dolu Einsdorf měla původně probíhat až do roku 2018, kdyby nebyly v únoru 2008 kvůli zemětřesení vyvolaném těžbou poškozeny tisíce budov v okolních městech. Tehdejší zemský ministerský předseda Peter Müller nechat těžbu dočasně zastavit a později byl konec dolů stanoven na letošní rok.

Na ploše deseti tisíc čtverečních kilometrů po hornících zůstane asi 500 strojů, o které nikdo nemá zájem. Konkurence, která by je mohla odkoupit, neexistuje v celém Německu, píše deník Handelsblatt. Černouhelné doly v celém Německu se totiž uzavřou v roce 2018, kdy stát přestane dotovat toto odvětví, jež oproti slavným dobám dnes zaměstnává jen asi 15 tisíc lidí. Jen v dolu Ensdorf jich přitom na vrcholu těžby pracovalo až 70 tisíc.

Asi 30 procent nyní již zbytečných strojů se přesune do Bottropu, kde budou do roku 2018 v provozu dva poslední německé doly. Ty ostatní jsou navíc – od poloviny května jsou k dispozici ve veřejné dražbě.

První vlna internetových aukcí proběhla ve čtvrtek, v nabídce bylo 288 strojů, prodala se většina z nich. Podle Uweho Barabasche z RAG dosáhl výnos několika set tisíc eur. „Je to jako na Ebay, ke konci aukce letí ceny vzhůru,“ prohlásil. Za nejhodnotnější kus dražby, pětačtyřicetitunovou vrtačku z roku 1992 ale bylo nabídnuto jen 205 tisíc eur, tedy méně, než byla vyvolávací cena. Firma se ji proto pokusí prodat přímým zájemcům. Ponky se naopak dražily za méně než 50 eur.

Také RAG pomýšlí na budoucnost poté, co bude za šest let muset zavřít poslední ze svých dolů. Nová dceřiná firma RAG Mining Solutions chce poskytovat poradenství v oboru. Zatímco v Německu je těžba na útlumu, celosvětově zažívá boom. Firma své poradce vysílá mimo jiné do Turecka, Ruska a Číny. „Těžíme uhlí v hloubce až 1600 metrů, díky tomu máme jedineční know-how,“ vysvětlil Barabatsch.