Šéf OMV: Kdo je proti druhému Nord Streamu, nezastupuje Evropu

Nord Stream

Nord Stream Zdroj: nord-stream.com

Konsorcium pro rozšíření plynovodu Nord Stream z Ruska do Německa po dně Baltského moře musí svůj projekt účinněji vysvětlovat Evropské komisi a zmírňovat obavy z toho, že naruší energetickou bezpečnost Evropy. Řekl to dnes šéf rakouské společnosti OMV, která je členem konsorcia, sestaveného loni v září ruským Gazpromem. Proti projektu Nord Stream 2 se staví zejména země východní části Evropské unie, které poukazují na riziko zvýšení dominance Ruska na evropském trhu s plynem.

Na projektu Nord Stream 2 se dohodl Gazprom s německými společnostmi E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell. Výsledkem projektu může být vyřazení Ukrajiny jako tranzitní země pro dodávky ruského plynu do Evropy. Úplné vyřazení Ukrajiny z tranzitu plánuje Rusko od roku 2019.

Proti rozšíření plynovodu protestovaly v listopadu země východní části EU včetně Slovenska, Polska, Maďarska, Rumunska, Litvy, Lotyška a Estonska v dopise zaslaném místopředsedovi Evropské komise Maroši Šefčovičovi. Česko se k dopisu, který upozorňoval na možné negativní dopady projektu na energetickou bezpečnost, nepřipojilo.

Nevoli na východě Evropy vyvolal už první plynovod Nord Stream, který v roce 2011 začal přivádět do Německa ruský plyn podmořskou cestou, a obešel tak území Polska, Běloruska a Ukrajiny.

Mapa plynovodu Nord StreamMapa plynovodu Nord StreamMapa plynovodu Nord Stream | GazpromZdroj: Gazprom

Šéf OMV Rainer Seele uvedl, že zastánci Nord Stream 2 musí ukázat, že projekt zájmy Evropy nepoškodí, ale podpoří. „Musíme zvýšit úsilí, abychom Evropskou komisi přesvědčili, že jde o projekt, který je v zájmu Evropy,“ řekl Seele novinářům na konferenci o plynu ve Vídni. „Musíme tento projekt definovat a lépe ho v Bruselu vysvětlovat,“ citovala ho agentura Reuters.

Předseda Evropské rady Donald Tusk minulý měsíc řekl, že Nord Stream 2 by podle údajů Evropské komise zvýšil závislost Evropy na jednom dodavateli a koncentroval do této jedné cesty 80 procent dodávek ruského plynu. Také by to znamenalo dominantní pozici ruské společnosti Gazprom na německém trhu s podílem přes 60 procent. Rusko nyní zajišťuje zhruba třetinu evropské spotřeby plynu.

Spory s Ukrajinou

Rozšíření plynovodu by zvýšilo jeho kapacitu na dvojnásobných 110 milard krychlových metrů ročně. Gazprom by se úplným obejitím Ukrajiny zbavil pravidelných sporů o ceny s Kyjevem, které se projevily přerušením dodávek ruského plynu do Evropy v letech 2006 a 2009.

Seele ujistil, že projekt bude splňovat pravidla Evropské unie a mohl by prospět i zemím jihovýchodní Evropy prostřednictvím zvýšených dodávek do rakouského plynovodního uzlu v Baumgartenu. Posílí podle něj také dodávky plynu do Evropy v době, kdy bude evropská poptávka narůstat a domácí produkce klesat. „Země, které vystupují proti projektu, nezastupují Evropu. Řada zemí jej podporuje a jasně říká, že je v jejich zájmu,“ řekl Seele.