Siemens prohrál boj o Alstom, hvězda jeho šéfa přesto stoupá

Šéf Siemensu Joe Kaeser

Šéf Siemensu Joe Kaeser Zdroj: Siemens

Už během několika týdnů po svém nástupu do čela Siemensu v roce 2007 utratil Peter Löscher sedm miliard dolarů za americkou společnost Dade Berhing. Byla to první z řady transakcí, které se mu nevyvedly a nakonec ho stály místo.

Joe Kaeser, který Löschera před necelým rokem nahradil, od počátku sliboval mnohem disciplinovanější přístup. A během přetahované o francouzskou strojírenskou skupinu Alstom svému slovu dostál. Přestože francouzská vláda nakonec dala před společnou nabídkou Siemensu a Mitsubishi Heavy Industries přednost americké firmě General Electric, ekonomové nehodnotí Kaesera jako poraženého.

Siemens možná přenechal Alstom svému největšímu globálnímu soupeři, čímž mu poskytl oporu na evropském trhu, zároveň ale vyslal akcionářům jasný signál: na rozdíl o Löschera není ochoten uzavírat obchody za jakoukoli cenu.

„Kaeser si teď stojí dobře,“ řekl analytik Commerzbank Ingo-Martin Schachel. „Nebyl jen disciplinovaný, bylo také chytré, že GE nákup podílu v Alstomu trochu ztížil,“ dodal. „Siemens prohrál bitvu o Alstom. Náš žal je jen mírný,“ komentoval situaci Hans-Joachim Heimbuerger, analytik společnosti Kepler Cheuvreux.

Kaeserovi nevěřili manažeři ani odbory

Během květnového vyjednávání s Francouzi přitom vysocí představitelé Siemensu pochybovali o tom, že Kaeser dokáže Alstomu říci ne. Část vedení se obávala, že německý podnik bude restrukturalizací svého francouzského rivala jen plýtvat čas a peníze.

Jednání z Alstomem zneklidňovala i odbory. Ty se obávaly, že pokud se Kaeser zaručí za zachování pracovních míst ve Francii, ve výsledku to poškodí německé zaměstnance Siemensu. Tradicionalisté odmítali možný přechod železniční divize Siemensu pod francouzské vedení.

Siemens porážky nelituje

Kritiky částečně umlčela společná nabídka Siemensu a Mitsubishi. Díky ní by německá firma získala pouze divizi Alstomu vyrábějící plynové turbíny – jedinou o kterou skutečně stála. Zároveň by se Siemens vyhnul hrozbě sporů s antimonopolními úřady, které by mohly napadnout spojení celých energetických divizí obou společností.

Realizace dohody naše rivaly zaměstná na několik let

Poté, co dala Paříž v pátek přednost nabídce GE, Kaeser v dopise zaměstnancům litoval porážky. Ta ale má prý i své výhody. „Realizace dohody GE a Alstomu zaměstná dva z našich rivalů na několik let,“ napsal. „A s francouzskou vládou jako významným akcionářem bude pro GE obtížné protlačit opatření na zvýšení produktivity a úspory v americkém stylu. Znamená to pro nás obrovskou příležitost,“ uvedl.

Hlavní úkol zůstává

Někteří analytici si přesto myslí, že Kaeser propásl příležitost. Poté, co GE převezme Alstom, už totiž Siemens nebude jedinou firmou na světě, která nabízí jak technologii pro výrobu elektřiny, tak pro její distribuci.

Navíc Kaeserova ochota vydat všanc železniční divizi, která vyšla najevo během jednání s Alstomem, mu nepřidala na popularitě u odborů. Právě ty přitom značnou měrou přispěly k pádu jeho předchůdce Löschera.

Kaeser stále čelí svému hlavnímu útoku, tedy zvýšení ziskovosti Siemensu na úroveň hlavních rivalů, včetně GE. „Kaeser akcionářům hodně slíbil a ti doufají ve zlepšení,“ uvedl manažer fondu DWS Marcus Poppe. „Zatím jsme ale žádné zlepšení čísel neviděli,“ dodal.