Škoda Praha je blízko stavby elektrárny na Balkáně, musí porazit Číňany

Černohorská elektrárna Pljevlja

Černohorská elektrárna Pljevlja Zdroj: CC BY-SA 3.0: Mazbln; Wikimedia

Česká inženýrská firma Škoda Praha ze skupiny ČEZ postoupila do finále silně obsazeného tendru na stavbu druhého bloku tepelné elektrány Pljevlja v Černé hoře. Spolu s ní tamní energetický podnik EPCG vybral do nejužšího kola ještě čínskou společnost China Machinery Engineering. Vybudování 250megawattové elektrárny má stát zhruba devět miliard korun.

EPCG o finále soutěže informovala na svém webu. Podle něj Škoda Praha hodlá postavit blok o výkonu 254 MW za 338,5 milionu eur (téměř 9,3 miliardy korun), zatímco čínský konkurent přišel s nabídkou ve výši 326 milionů. Za ně by ale měl vybudovat elektrárnu o čtyři megawatty slabší.

Nejlepší nabídku hodnotící komise vybere do konce dubna a předloží ji představenstvu EPCG. Škoda Praha se ke svému dílčímu úspěchu v tendru nevyjádřila.

Původně byla podle agentury Reuters nejlevnější další čínská společnost Hubei Electric Power Survey & Design Institute, ale ta nakonec odstoupila. Celkem se soutěže zúčastnilo osm firem a konsorcií, z toho čtyři z Číny a pak evropští hráči. Kromě Škody to byla ruská Rosatom Overseas a konsorcia pod vedením polského holdingu Pol-Mot a slovenské skupiny Istroenergo.

Tisíce pracovních míst

Škoda Praha usiluje o zakázku v Černé hoře od roku 2013. Šéf podniku Daniel Jiřička tehdy pro média prohlásil, že černohorská strana přijala technické řešení jeho podniku velmi pozitivně. Projekt by prý přinesl zakázky a tisíce pracovních míst pro české dodavatelské firmy a pro Škodu by znamenal návrat na tradiční strategické teritorium.

Největší černohorská elektrárna
Elektrárna Pljevlja je hlavní černohorský zdroj elektřiny, kterou vyrábí spalováním hnědého uhlí z nedalekých dolů. Elektrárna stojí v severní části Černé Hory, funguje od října 1982. Podle projektu měla mít dva bloky o výkonu 210 MW, vybudován byl pouze ale jeden. Technické a správní objekty nicméně vznikly pro potřeby dvou bloků. Elektrárna pokrývá čtvrtinu černohorské spotřeby elektřiny. Ve výjimečných situacích tento podíl může vzrůst až na 34 procent. Pro chlazení využívá vodu z nedaleké nádrže Otilovići.

Polostátní EPCG již dříve uvedla, že generální dodavatel stavby musí zajistit financování, které pokryje až 85 procent nákladů projektu. Nová elektrárna bude muset plnit nejpřísnější technologické a ekologické normy Evropské unie.

Černohorský podnik ovládá z většiny stát, druhým největším akcionářem je italská energetická společnost A2A, která vlastní podíl 43,7 procenta. Spolupráce jim ale zřejmě moc neklape. Podle Reuters si EPCG dlouhodobě stěžovala na nedostatečnou úroveň investic ze strany A2A, zatímco italský partner dává vinu nízkým cenám elektřiny.

Pro Černou horu je nová elektrárna nezbytností. Balkán totiž kvůli historicky poddimenzovaným investicím obecně čelí akutní potřebě nových zdrojů energie.

Škoda Praha
Podnik patří do polostátní skupiny ČEZ, je největším českým dodavatelem energetických celků. Díla dodává od projektu přes realizaci a montáž až po uvedení do provozu a zajištění servisu. Působí především na poli klasické a jaderné energetiky, v oblasti teplárenství, paroplynových elektráren a obnovitelných zdrojů energie. Za 60 let své historie vybudoval ve 25 zemích světa přes stovku energetických celků s celkovým výkonem téměř 40 tisíc MW.

Škoda Praha Invest vymění transformátory na vodní elektrárně Dalešice