Snížení kapitálu Net4Gas se nezamlouvá regulátorovi, obává se o investice

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. V pozadí místopředseda ERÚ Martin Laštůvka Zdroj: ctk

Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) se nelíbí, že firma Net4Gas, která je jediným držitelem licence na přepravu zemního plynu v Česku, ho neinformovala ani s ním předem nekonzultovala svůj záměr snížit základní kapitál o zhruba 90 procent. Šéfka ERÚ Alena Vitásková se obává, že finanční strategie firmy může ohrozit budoucí investice do plynárenské infrastruktury, a tak dokonce ohrozit energetickou bezpečnost státu.

Vitásková podle Lidových novin o transakci, jejímž výsledkem bude dramatické zadlužení Net4Gas, minulý týden informovala prezidenta Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotku a vybrané ministry.

ERÚ si současně vyžádal v souladu s energetickým zákonem od Net4Gas podklady, na základě kterých posoudí, jestli se těmito kroky nedostává do finanční nestability. Regulační úřad bude řešit, zda je zvolená míra zadlužení při předpokládané klesající výkonnosti společnosti přiměřená, nebo riskantní.

Překvapený regulátor

Regulační úřad je podle Vitáskové krokem vlastníků Net4Gasu překvapen, protože takové chování prý nesvědčí o snaze investovat do českého plynárenství, ale spíše o vyvedení aktiv ze společnosti pryč, uvedl deník. Firma však obavy z finanční nestability nepovažuje za opodstatněné. Proč o snížení základního kapitálu předem neinformovala regulátora a příslušné ministerstvo, ale nesdělila.

Peníze z kapitálu šly na refinancování úvěru

Společnost loni koupily od RWE německá pojišťovna Allianz a kanadská investiční skupina Borealis za 1,6 miliardy eur (41,3 miliardy korun). Část kupní ceny, přibližně 500 milionů eur, uhradilo konsorcium z vlastních zdrojů, zbylých 1,1 miliardy eur si půjčilo od zhruba 20 evropských bank. Úvěr byl garantován firmou Net4Gas a zajištěn zástavou jejího majetku až do výše 92 miliard korun u UniCredit Bank.

Letos se akcionáři Net4Gas rozhodli akviziční úvěr v hodnotě 1,1 miliardy eur refinancovat, a v květnu se proto rozhodli snížit základní kapitál firmy z 31,8 miliardy o 29 miliard korun. Tato částka bude vyplacena akcionářům, aby mohli splatit část úvěru u bank.

Borealis je investiční větev kanadského penzijního fondu
Net4Gas provozuje přes 3600 kilometrů plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu. Firma zaměstnává víc než pět stovek lidí. Německá RWE se zbavila Net4Gas v rámci svého programu prodeje majetku, jehož cílem je snížení zadluženosti.
Borealis spravuje aktiva v hodnotě kolem 10 miliard kanadských dolarů (asi 190 miliard korun). Je investiční větví jednoho z největších kanadských penzijních fondů Ontario Municipal Employees Retirement System. Má pobočky v Torontu, Londýně a New Yorku.
Pojišťovací skupina Allianz vstoupila do konsorcia s Borealisem prostřednictví své investiční platformy Allianz Capital Partners, která spravuje majetky za 8,5 miliardy eur (kolem 220 miliard korun). Regulátorovi se nelíbí