Spotřeba plynu je o třetinu nižší než loni. Zásobníky jsou plné z 92 procent, tvrdí Síkela

Tisková konference s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN)

Tisková konference s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN) Zdroj: Blesk:Renata Matějková

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely jsou české zásobníky na plyn plné z 92 procent. Teplé počasí také pomáhá a díky tomu se daří tvořit zásoby. Spotřeba oproti loňskému roku klesla o více než třetinu. Ve srovná posledních třech let jde o čtvrtinu menší spotřebu. 

„Počasí stálo minulý týden na naší straně, bylo nejtepleji minimálně od roku 2019. Také díky tomu se nadále daří pokrývat dovozem plynu denní spotřebu a ještě vytvářet zásoby,“ napsal Síkela. „Stoupající jistota, že Evropa následující zimu zvládne, tlačí dolů také cenu plynu. Ta je nejnižší od června tohoto roku,“ doplnil ministr.

Spotřeba plynu v České republice loni přesáhla devět miliard metrů krychlových. V současnosti je podle ministra v zásobnících 3,2 miliardy metrů krychlových plynu, vloni ve stejnou dobu to bylo 2,8 miliardy. Česká republika od září získává plyn z LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, ve kterém má pronajatý prostor pro tři miliardy metrů krychlových plynu. Síkela v pondělí jednal s německým ministrem hospodářství a klimatu Robertem Habeckem o sdílení plynu v případě nouze. Síkela v pondělí uvedl, že Česko má eminentní zájem o podíl ve vznikajících německých LNG terminálech. Podle ministra jsou obě země blízko dohodě.

Ministr Síkela: Tvařte se jako malé a střední, nabádal velké firmy

Video placeholde
Ministr Síkela překvapil: Tvařte se jako malé a střední, nabádal velké firmy • Youtube / Svaz průmyslu a dopravy - Sněm 2022

Evropská unie se snaží vyřešit problém vysokých cen energií za celou sedmadvacítku, jednotlivé země EU však mají vlastní nástroje na pomoc domácnostem a firmám. Česká vláda začátkem října stanovila maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby a náklady na toto opatření odhadla na zhruba 130 miliard korun. Na pomoc velkým firmám pak má být od 1. listopadu vyčleněno 30 miliard korun. S dalšími opatřeními se tak tuzemská pomoc odhaduje na více než 200 miliard korun.