Staropramen měl loni ztrátu 542 milionů

Zbyněk Kovář

Zbyněk Kovář Zdroj: E15 Michael Tomes

Změna majitelů koncem minulého desetiletí způsobila některým velkým firmám propad do stamilionových účetních ztrát. Plzeňský Stock-Božkov se loni ocitl ve ztrátě 487,4 milionu korun kvůli odpisům oceňovacího rozdílu, jenž je důsledkem prodeje firmy investiční společnosti Oaktree Capital Management před pěti lety. Dalším případem jsou Pivovary Staropramen.

Dvojka pivního trhu loni – zejména kvůli odpisu oceňovacího rozdílu – skončila v účetní ztrátě 542 milionů, tedy ještě o sedmdesát milionů vyšší než o rok dříve.

Ještě v roce 2009 přitom byla firma v zisku 720 milionů korun. Provozní zisk ale loni stoupl téměř dvojnásobně na 154 milionů korun a tržby celého pivovaru o osm procent na 3,96 miliardy korun. Vyplývá to z výsledků, jež pivovar poskytl deníku E15.

Mluvčí Staropramenu Pavel Barvík uvedl, že v souvislosti se změnou majitele v roce 2009, kdy pivovar a celou skupinu StarBev koupila investiční skupina CVC Capital Partners, a následnou restrukturalizací vznikla pivovaru povinnost ocenit jmění nezávislým znalcem. „Výsledkem je nový kladný oceňovací rozdíl vyjadřující vysokou hodnotu naší firmy. Ten však musíme dle platné účetní legislativy odepisovat, a opticky se tedy projevil na poklesu účetního výsledku hospodaření. Podobný dopad pak mají také úroky z úvěrů souvisejících s nákupem naší společnosti,“ uvedl Barvík.

„Naše společnost je nicméně zdravou a úspěšnou firmou. Potvrzuje to vysoký růst provozního výsledku,“ dodal. Na růst tržeb měl pak vliv i vyšší prodej piva, který loni Pivovarům Staropramen stoupl o osm procent na 3,03 milionu hektolitrů. Celý tuzemský trh zaznamenal nárůst menší – o necelá tři procenta.

Podle hlavního analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je odpis goodwillu, respektive oceňovacího rozdílu, poměrně častým jevem u mnoha podniků, které v posledních čtyřech či pěti letech podnikly velkou fúzi či akvizici nebo jsou v procesu celkové restrukturalizace společnosti.

„Tyto operace často vygenerovaly poměrně velké oceňovací rozdíly nebo goodwill. Nelze z toho však automaticky vyvozovat, že tyto investice byly nadhodnocené a kupujícím se nevyplatily. Jde do značné míry o účetní operace, které nemusí reálně odrážet skutečnou hodnotu aktiv z pohledu očekávaných budoucích peněžních toků, které tato aktiva mohou generovat,“ dodal Hatlapatka.