Stávková premiéra německé energetiky: Zaměstnanci E.Onu bojují o platy

Elektrárna a teplárna Eonu v Afferde

Elektrárna a teplárna Eonu v Afferde Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Fietzek - Wikimedia Commons

Německé sbohem jaderné energetice zřejmě vyvolá historicky první stávku v odvětví energetiky u našich západních sousedů. Zaměstnanci E.Onu chtějí bojovat za zvýšení platů a proti plánovanému propouštění.

Pro stávku navrhovanou svazy Verdi a IG BCE se vyslovilo 91,4 procenta dotázaných zaměstnanců Eonu. Jednání mezi zástupci 30 tisíc zaměstnanců, kteří požadovali růst platů o 6,5 procenta, a E.Onem nabízejícím 1,7 procenta, zkrachovala v půli ledna.

Verdi tvrdí, že pondělní protest bude první stávkou zaměstnanců soukromé energetické společnosti v dějinách Německa. Do stávky půjdou všichni pracovníci kromě obsluhy tepláren, zákazníci se tedy nemusí bát, že by na začátku příštího týdne mrzli. Odbory protest vyhlásily předem, aby se E.On mohl připravit a nakoupit si elektřinu na burze.

Vedení E.Onu vyzvalo odbory k dalšímu kolu jednání. „Velmi doufáme, že se nám ještě před začátkem případné stávky podaří vrátit k jednacímu stolu a dosáhnout řešení, které bude únosné pro obě strany,“ řekla personální šéfka firmy Regine Stachelhaus. Podle odborů je načase, aby Eon předložil lepší nabídku než dosavadní návrhy.

Šéf představenstva Johannes Teyssen se neobává, že by stávka mohla mít negativní dopad na předpověď hospodářských výsledků pro letošní rok. „Vycházíme z toho, že v daném čase je možné dosáhnout sociálně odpovědného kompromisu?“ uvedl na středeční tiskové konferenci.

E.On předpovídá slabší zisk

Stávka nezastihla Eon v ideální situaci. Energetický koncern se potýká s náklady na ukončení provozu jaderných elektráren, nízkým vytížením plynových elektráren, nestálými cenami elektřiny a s dluhy přesahujícími 35 miliard eur. Do modernizace plynových elektráren přitom E.On nedávno investoval, kvůli státní podpoře obnovitelných zdrojů je ale nemůže využívat tak, jak by si představoval.

V letošním roce čeká E.On propad zisku. Zatímco loni firma podle prvních odhadů vydělala 10,8 miliardy eur před zdaněním a odpočty, letos by to mělo být jen asi 9,2 až 9,8 miliardy.

Teyssen se v rámci úspor snaží prosadit propuštění 11 tisíc zaměstnanců, z toho šesti tisíc v Německu. Po celém světě včetně Česka E.On zaměstnává 73 tisíc lidí.