Studie: Lego vsadilo za zachmuřené postavy, mohou podporovat agresivitu

Postavy Lego

Postavy Lego

Vědci z University of Canterbury na Novém Zélandu důkladně prozkoumali 6000 obličejů figurek Lego a došli k překvapivému závěru. Počet postav se zlověstným, zachmuřeným, či agresivním výrazem v poslední době rychle roste.

Ve strachu z toho, že figurky Lego mohou v dětech podporovat agresivitu vědci vyzvali firmu, aby hledala pro své postavy vhodnější výrazy obličejů.

Mluvčí firmy Trangbæk však vidí situaci jinak. „Různé výrazy obličeje usnadňují hraní složitějších scén a naše uživatelské výzkumy ukazují, že chlapci mezi 5-9 lety mají konflikty rádi,“ řekl. Jeho argumenty se však vědcům nelíbí.

Firma Lego by se podle nich měla zamyslet nad tím, jakým způsobem ponuré postavy válečníků, či jiných rozzuřených hrdinů mohou ovlivnit myšlení a chování dětí. Nejedná se o první kritiku, které Lego čelí. Nedávno si na firmu vyšlápli rakouští Turci, kteří firmu v souvislosti se stavebnicí Jabbův palác ze série Star Wars obvinili z hanobení islámu. Měli výhrady k podobě paláce, který připomíná mešitu, i k figurkám, které budí dojem arabských teroristů. Lego tlaku ustoupilo a zmíněná stavebnice se přestane vyrábět.

Studii, která hovoří o tom, že výrazy postav firmy Lego potemněly a zhrubly velmi rychle společnost zlehčuje a kritice se brání. „Nechceme podporovat násilí. Konflikty se v našich stavebnicích vždy kombinují s humorem,“ řekl pro server Welt.de mluvčí společnosti Roar Rude Trangbæk.

Nicméně Christoph Bartneck, vedoucí skupiny která studii vypracovala uvedl, že stavebnice Lego a jejich příběhy jsou čím dál konfliktnější. A zlo je příliš vyhraněné. Ve tvářích je podle Bartnecka mnoho různých aspektů:. „Dobré postavy mohou trpět v boji, zatímco darebáci mají samolibý úsměv,“ popsal problém s ovlivňováním dětského myšlení Bartneck.