Svolání vozů kvůli vadným airbagům prý vyšlo Takatu na 575 miliard korun

Vystřelené airbagy po nárazovém testu

Vystřelené airbagy po nárazovém testu Zdroj: Mic, Flickr.com (CC BY 2.0)

Japonský dodavatel Takata odhaduje náklady na svolávání milionů vozů kvůli potenciálně závadným nafukovačům airbagů od této firmy až na 2,7 bilionu jenů (575 miliard korun). S odvoláním na nejmenovaný zdroj to tvrdí agentura Bloomberg. Akcie firmy se po zprávě propadly o pětinu na historické minimum.

S uvedenou částkou prý počítá nejhorší možný scénář svolávací akce, která by v takovém případě zahrnovala 287,5 milionu nafukovačů airbagů. Takata a automobilky prý ještě musejí určit, jak si náklady rozdělí. Mluvčí japonské firmy se ke spekulacím odmítl vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Takata stojí za vůbec nejrozsáhlejší svolávací akcí v automobilovém odvětví. Nafukovací systém airbagů od tohoto výrobce může explodovat a vymrštit do vozu části kovu. Na výměnu potenciálně závadných nafukovačů zatím do servisů po celém světě zamířilo více než 50 milionů airbagů. V souvislosti se závadou bylo po celém světě hlášeno nejméně deset úmrtí a 139 zraněných.

Takata již kvůli aféře dostala pokutu 70 milionů dolarů od amerických dopravních úřadů. Ve Spojených státech, kde se přihodila většina zranění spojovaných s aférou, hrozí firmě hromadné žaloby. Znalci v odvětví dosud odhadovali náklady na svolávání na více než 3,5 miliardy dolarů (84 miliard korun), pokud se zjistí, že má dosavadní svolávací akce na starost, napsal Reuters.

Podle americké společnosti Orbital ATK stojí za závadou použití nestabilního dusičnanu amonného jako hnací látky v nafukovacím systému, dále konstrukce nafukovače, která prý dostatečně nezabraňuje průniku vlhkosti, a také dlouhodobé vystavení vlhkému prostředí.