Traktory Seco Group ovládly pětinu trhu

Traktory Seco Group ovládly pětinu trhu

Traktory Seco Group ovládly pětinu trhu

Jičínský výrobce z továrny v květnu vypustí nové stroje Goliath, jejich vývoj stál přes pět milionů korun.

Během loňského roku jičínská skupina Seco Group dosáhla výkonů přesahujících miliardu korun. Meziročně tak narostla o procento, pro letošek plánuje obdobný výsledek. Ze strojírenské divize skupiny vyjelo v roce 2012 na český trh 1333 traktorů z bezmála sedmi tisíc vyrobených celkem, za posledních deset let to představuje nárůst o 330 procent a firma tak ovládla téměř pětinu tuzemského trhu s žací a půdní technikou. Celkovým objemem výroby se jičínský producent řadí na druhé místo.

„Naši techniku při parkové a komunální údržbě využívá na 700 obcí v celé republice i řada fotbalových klubů včetně Sparty, Slavie, libereckého Slovanu, Baumitu Jablonec, FC Hradec Králové nebo FK Mladá Boleslav,“ říká vedoucí prodeje pro Českou republiku a Slovensko jičínského strojírenského závodu Seco GROUP Petr Fischer s tím, že na celkových tuzemských tržbách firmy se 45 procenty podílejí majitelé soukromých zahrad a pozemků. Na stejné úrovni se pohybují také roční objemy dodávek žacích traktorů komunálním službám měst a obcí a zbývající desetinu strojů na českém trhu odebírají pro údržbu svých travnatých hřišť sportovní kluby.

Firma zvyšuje export a získává nové trhy

Firma zároveň přes 80 procent loňské produkce vyvezla do zahraničí, především do Německa, Francie a dalších zemí Evropské unie. Její traktory se ale prosazují i na mimoevropských trzích, jako jsou USA, Austrálie a Nový Zéland nebo Čína.

I proto skupina investuje do inovace produktů a modernizace technologií v průměru 25 milionů korun ročně. Z toho až sedm milionů pravidelně vynakládá na vývoj žací techniky. Příkladem takových investic je i malotraktor nové koncepce s označením Goliath. Jeho vývoj stál více než pět milionů korun a prvních 50 kusů této série opustí jičínskou strojírnu letos v květnu.

„Vyniká zvýšenou průchodností terénem a je určen především k mulčování neudržovaných a jiných zanedbaných ploch. Hodí se i k údržbě zarostlých příkopů silnic, břehů řek a rybníků nebo sjezdových tratí. Zvládne místa, kde jiný traktor použít nelze,“ upozorňuje Fischer.

Technologiím, konstrukci a vývoji se přímo věnuje 25 ze zhruba 230 zaměstnanců jičínské strojírenské divize. Seco Group celkem zaměstnává asi 630 lidí. Na loňských výsledcích skupiny se výroba žací techniky, originálních dílů a příslušenství podílela zhruba 43 procenty.