USA končí s výkupem uranu z ruských jaderných zbraní. Moskva ztratila zájem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Z ruského Petrohradu dnes odplula poslední loď s nákladem obohaceného uranu z likvidovaných ruských jaderných zbraní, který americké firmy vykupují jako palivo pro jaderné elektrárny. Uzavřel se tak dvacetiletý program zvaný „Megatuny na megawatty“, při němž se Rusko podle mezinárodní dohody zbavilo uranu pro 20 tisíc jaderných náloží.

Loď Atlantic Navigator naložila posledních deset speciálních kontejnerů s jaderným nákladem a vyplula do amerického Baltimoru. Na palubě má posledních 60 tun obohaceného uranu, který si jako palivo rozdělí americké jaderné elektrárny.

Podle rusko-americké mezivládní dohody z roku 1993 se Rusko v rámci tohoto programu zbavilo velkého množství své staré jaderné munice. Vysoce obohacený uran z ruských hlavic se v místních jaderných provozech zpracovával na uran obohacený na pět procent. Ten pak odvážely lodi do Spojených států na základě komerční smlouvy, která Rusku přinášela nemalý zisk.

Smlouva byla uzavřena krátce po rozpadu Sovětského svazu a transport uranu přes Atlantský oceán probíhal podle plánu až do letošního roku, kdy byly zásoby ruského uranu vyčerpány. Vůbec první transport se uskutečnil v květnu 1995. Moskva se od té doby zbavila 500 tun vysoce obohaceného uranu.

Stále zbývají stovky tun arzenálu

Ve své době smlouva sehrála významnou roli, protože v „divokých“ 90. letech panovaly v Rusku obavy z rozprodeje nukleárního materiálu a z prodejnosti zchudlých jaderných vědců. Díky smlouvě získalo Rusko v hotovosti 17 miliard dolarů (342 miliard korun).

Časy se ale od té doby změnily. Rusko je dnes bohatší, má vlastní jaderné projekty a návrhy USA k prodloužení platnosti odmítlo. Po havárii japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě je navíc poptávka po uranu nižší a stejně nízká je tudíž i jeho cena. Rusko by za prodej uranu do USA mnoho peněz už nedostalo.

Podle Washingtonu má ovšem Moskva stále mnohem víc jaderných náloží, než jako atomová mocnost potřebuje. Oněch 500 tun, kterých se Rusko s americkou pomocí zbavilo, je podle odhadu expertů zhruba polovina celkového ruského arzenálu. Přesné údaje o množství štěpného materiálu jaderné mocnosti zásadně nezveřejňují. USA se zavázaly, že znehodnotí 180 tun svého vysoce obohaceného uranu, do ukončení programu jim ještě 40 tun zbývá. Program „Megatuny na megawatty“ byl vůbec nejúspěšnějším projektem v rámci mezinárodního úsilí o nešíření jaderných zbraní, soudí experti. Americké úřady tvrdí, že ruský „zbrojní“ uran se v minulých letech postaral o zhruba desetinu veškeré americké elektrické energie.