USA prý podpoří energetickou nezávislost Maďarska

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: CTK

Spojené státy jsou ochotny pomoci Maďarsku a dalším evropským zemím vybudovat energetickou infrastrukturu, která by snížila jejich závislost na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska. Maďarskému listu Népszava to řekl americký zmocněnec v Budapešti Andre Goodfriend. "Spoléhat na ruské zdroje ohrožuje energetickou nezávislost. Jsme připraveni pomoci této zemi při budování skutečné energetické nezávislosti," řekl Goodfriend.

Maďarský premiér Viktor Orbán si vysloužil kritiku ze strany západních vlád kvůli svým snahám zajistit Maďarsku energetické dodávky pomocí dohod s Moskvou. Orbán v pátek obvinil Brusel ze sabotování projektu plynovodu South Stream, který Moskva tento týden ukončila.

Plánovaný plynovod South Stream, který by přiváděl ruský plyn přes Černé moře do střední Evropy, vnímalo Maďarsko, ale také Rakousko, Srbsko či Bulharsko jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu. Takovou situaci Evropa již v minulosti zažila.

Podle Goodfrienda už Spojené státy jednaly s Maďarskem a dalšími zeměmi o infrastruktuře nutné k zajištění více zdrojů ropy a plynu.

Energie přiteče z Blízkého východu i Ameriky

„V současnosti ropovody a plynovody vedou jedním směrem (z Ruska do Evropy), což vystavuje Evropu a Maďarsko mimořádné zranitelnosti,“ uvedl Goodfriend. „Pokud se to změní, může energie přicházet z Blízkého východu, dokonce i ze Spojených států,“ dodal podle agentury Reuters.

Maďarský premiér je v Evropské unii považován za jednoho z mála spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina. Na Západě je rovněž kritizován kvůli autoritářským sklonům a snahám upevnit si moc různými „reformami“ právního řádu.

Maďarskou vládu tento týden popudily urážlivé výroky amerického senátora Johna McCaina týkající se premiéra a maďarsko-ruských vztahů. Republikán McCain označil Orbána za „neofašistického diktátora“, který od roku 2010 centralizoval moc.