USA začínají s vývozem břidlicového plynu, brzy vypluje první tanker

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Klaipedos Nafta

Ve Spojených státech se chystá první zámořský vývoz plynu z břidlicových ložisek, jejichž využívání zcela transformovalo americkou energetiku a výrazně ovlivnilo světové trhy. Tanker s nákladem zkapalněného zemního plynu (LNG) by měl z nového terminálu Sabine Pass v Louisianě odplout v příštích dnech.

Tanker Asia Vision zakotvil u terminálu v neděli. Viceprezident společnosti Cheniere Energy, která terminál provozuje, minulý týden řekl, že první tanker s nákladem LNG z tohoto terminálu by měl odplout do konce února nebo počátkem března. Sabine Pass měl být původně dovozním terminálem, prudký nárůst domácí produkce plynu to ale změnil.

Spojené státy dosud vyvážely LNG jen z Aljašky, odkud se plyn z místních zdrojů exportuje od konce 60. let hlavně do Japonska. Ještě v minulém desetiletí se čekalo, že Spojené státy se stanou velkým dovozcem LNG, takzvaná „břidlicová revoluce“ ale díky inovacím v těžbě zpřístupnila rozsáhlá naleziště suroviny.

Těžařské firmy tak začaly budovat vývozní terminály. Díky zdrojům z břidlic USA prudce zvýšily také těžbu ropy a na konci loňského roku Kongres zrušil dlouholetý zákaz jejího vývozu.

Export LNG chystá i Austrálie

Spojené státy začínají vyvážet břidlicový plyn v době, kdy se na světovém trhu LNG očekává vlna dodávek z nových projektů v Austrálii. To vyvolává přetlak na trhu a sráží ceny plynu dolů.

Svůj první exportní náklad v těchto dnech připravuje australský projekt Gorgon, který je s 54 miliardami dolarů (1,3 bilionu korun) nejnákladnějším závodem na zpracování a vývoz LNG na světě. Ropné společnosti Chevron, Royal Dutch Shell a Exxon Mobil investovaly do sedmi australských projektů vývozu LNG asi 180 miliard dolarů, díky čemuž Austrálie v příštích letech převezme po Kataru pozici největšího světového vývozce LNG.

V USA jsou nyní ve výstavbě další čtyři projekty LNG, a to v Marylandu, Texasu a Louisianě. Spouštět by se měly v letech 2017 až 2019.