Výdělky matky Třineckých železáren výrazně vzrostly

Tomáš Chrenek,

Tomáš Chrenek, Zdroj: E15 - Anna Vacková

Kontijemná válcovací trať
Válcovna kolejnic
Zavážka šrotu do konvertoru
4
Fotogalerie

Čistý zisk slezského koncernu Finitrading, pod který spadají společnosti Moravia Steel a Třinecké železárny, v loňském ruce prudce vzrostl. Soubor firem, které spoluvlastní slovenský podnikatel Tomáš Chrenek, vloni vydělal více než 5,2 miliardy korun. 

Ve srovnání s rokem 2017 se jedná o více než dvoumiliardový nárůst, předloni koncern vydělal 2,9 miliardy. Společnost Finitrading informaci zveřejnila v konsolidované účetní uzávěrce, na bližší dotazy deníku E15 však firma nereagovala.

Jedním z důvodů růstu zisku byl vyšší obrat, koncern v loňském roce utržil 53,8 miliardy korun, o sedm miliard více, než v roce předešlém. „Pro udržení se na špici trhu s hutní výrobou je nutnost udržet solventnost a kladný hospodářský výsledek všech společností ve skupině,“ uvedla v dokumentu předsedkyně představenstva Finitradingu Anna Žabková.

Největší společnost koncernu Finitrading, Třinecké železárny, oznámily hospodářské výsledky již minulý měsíc. Ve srovnání s rokem 2017 firma více než zdvojnásobila zisk na 3,3 miliardy korun. „Je to podstatně víc, než jsme na počátku loňského roku očekávali. Umožňuje nám to posílit naše zásoby surovin a poskytuje finanční zdroje na rozvoj firmy, investice a zachování zaměstnanosti,“  uvedl již dříve Chrenek.

Růstu zisku dosáhl koncern v době, kdy klesá automobilová výroba, jeden z klíčových segmentů pro Třinecké železárny. V letošním roce chce firma investovat do technologií přes dvě miliardy korun, růst nákladů koncern očekává také s příchodem nových emisních povolenek.

Finitrading v loňském roce také investoval do podílů firem, získal například majoritu v Kovárně Viva. Kromě firem hutních a kovozpracujících společností patří do portfolia koncernu také společnost Barrandov Studios. Ta loni utržila 471 milionů korun, zisk zvýšila o osm milionů na 58 milionů korun. Více než dvě třetiny zakázek tvořila televizní produkce, natáčení filmů se na tržbách ateliérů podílelo jen asi z desetiny.