Vyplatí se zafixovat si cenu elektřiny? Pro a proti

Elektřina

Elektřina Zdroj: profimedia.cz

Fixace ceny elektřiny? Poslední dobou se s tímhle souslovím roztrhl pytel. Dodavatelé nás lákají na jistotu, že nám po předem smluvenou určitou dobu nebudou zvyšovat cenu. Jde o nabídku, která je skutečně výhodná?

Poslal vám váš dodavatel nabídku, abyste si zafixovali cenu elektřiny, nebo jste se o nějaké takové nabídce dočetli a uvažujete o ní? Na fixaci cen elektřiny láká domácnosti řada dodavatelů. Nabízejí tak možnost „zmrazit“ cenu proudu a pojistit se proti případnému nárůstu ceny. Jenže odběratelé se tak nemusí nutně vyhnout rizikům – naopak, určitým rizikem spíš je, že ceny elektřiny poklesnou. A pak by výhodnost fixace byla fuč.

Cena se nefixuje celá

Pokud jde o fixaci ceny elektřiny, v první řadě je potřeba upozornit na to, že jí lze ovlivnit pouze tržní cenu tzv. silové elektřiny, kterou dodavatelé nakupují na burzách a následně nabízí odběratelům za konkurenční ceny. Pokud ceny na trzích klesnou, ovlivní to konečnou cenu pro zákazníky, neboť si obchodníci mohou dovolit zlevnit.

Fixace ceny elektřiny: Pro a proti
PRO: Jistota a neměnnost tržní ceny silové elektřiny, jistota při plánování budoucích nákladů.
PROTI: Smlouva na dobu určitou (často i s automatickým prodlužováním), nemožnost vybrat si kdykoliv svobodně jiného dodavatele, většinou sankce za předčasné ukončení smlouvy, smazání rozdílů mezi fixovanou a běžnou cenou při poklesu cen silové elektřiny na burze, zafixování pouze části z celkové ceny (průměrně necelých 50 procent).

Jenže silová elektřina tvoří pouze část z konečné ceny (v průměru necelých 50 procent), kterou za elektrickou energii platíme. Celkový účet domácností nemalým způsobem ovlivňují regulované ceny (např. ceny za distribuci, příspěvek na obnovitelné zdroje apod.). Tyto položky neurčuje trh; každý rok jsou pevně stanoveny Energetickým regulačním úřadem. A jak už je ze zpráv za poslední roky známo, spíš stoupají, než klesají – vezměte si jen příklad příspěvku na obnovitelné zdroje.

Samozřejmostí je smlouva na dobu určitou

Fixace ceny je mince o dvou stranách. Na jejím líci, řekněme, je to, že podle smlouvy nebude dodavatel po určitou dobu hýbat s cenou silové elektřiny. Na jejím rubu pak to, že vy se na tutéž dobu zavazujete u tohoto dodavatele zůstat.

Podpisem smlouvy na fixaci ceny se zkrátka také většinou dodavateli zavážete na delší dobu – zpravidla na rok, na dva. Nebo i na delší dobu, v závislosti na konkrétním produktu. Jistota a neměnnost ceny na určité období může být třeba zajímavá pro podnikatele z hlediska plánování nákladů, v případě domácností už tomu ale tak být nemusí.

Fixace ceny elektřinyFixace ceny elektřiny | Penize.cz

Na rozdíl od smlouvy na dobu určitou totiž domácnosti mohou klasickou smlouvu na dobu neurčitou (běžnou u standardních produktů) vypovědět bez větších komplikací a zvolit si dodavatele, jehož nabídka vychází výhodněji. Tedy například v momentě, kdy jejich stávající dodavatel zdraží víc, než se jim líbí, mohou svobodně přejít k výhodnějšímu obchodníkovi a průběžně tak ovlivňovat náklady za energie. Tuto možnost odběratelům přinesla novela energetického zákona ze srpna 2011.

Pozor na automatické prodloužení smlouvy

Smlouvy na dodávky energie s fixovanou cenou bývají také velmi často formulovány tak, že se po vypršení stanovené doby zpravidla automaticky prodlužují – chcete-li podat výpověď řádně a včas, musíte si dobře hlídat kalendář.

Celý článek si můžete přečíst na webu Peníze.cz.