Vzniká největší výrobce cementu na světě. Závody bude mít i v Česku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Francouzská cementárenská společnost Lafarge a její švýcarský konkurent Holcim se dohodly na podmínkách vzájemné fúze, z níž vzejde zdaleka největší výrobce cementu na světě. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj informovaný o jednání. Podle něj firmy spojení oficiálně oznámí v pondělí. Obě skupiny mají cementárny i v Česku.

„Správní rady Lafarge a Holcim se včera sešly a návrh schválily,“ řekl zdroj. Potvrdil tím zprávu webové stránky francouzského listu Le Figaro. V pátek obě společnosti sdělily, že o fúzi jednají, ale že se ještě nedohodly.

Ze spojení by vznikla firma s tržní hodnotou kolem 55 miliard dolarů (1,1 bilionu korun) a tržbami přes 40 miliard dolarů. Šlo by o největší fúzi v sektoru výroby cementu na světě a byla by to také letošní největší firemní transakce v Evropě.

Lafarge a Holcim jsou už nyní dvěma největšími světovými producenty cementu. Jejich spojení tak vyvolá velkou pozornost antimonopolních úřadů, protože spojená skupina by měla dominantní pozici v Evropě i ve Spojených státech. Úřady budou zřejmě požadovat, aby se sloučená firma vzdala některých závodů a distribučních kapacit.

Spojení srazí náklady a sníží dluhy

Fúze umožní oběma společnostem srazit náklady, omezit přebytečné výrobní kapacity a snížit zadluženost. Spojená skupina by se dokázala lépe vypořádat s prudce rostoucími cenami energie a propadem poptávky od ekonomické krize roku 2008.

Podle Le Figaro se firmy dohodly, že Holcim podá nabídku na převzetí o něco menší francouzské společnosti formou výměny akcií. Spojená skupina by měla hlavní centrálu ve Švýcarsku a provozní ústředí v obou zemích. Generálním ředitelem by se stal nynější šéf Lafarge Bruno Lafont, zatímco předsedou správní rady by byl Švýcar.

Firmy se ideálně doplňují

Globálně se obě společnosti podle analytiků vhodně doplňují. Lafarge má dobrou pozici v Africe a na Středním východě, Holcim je zase silný v Latinské Americe. Problémem ale bude jejich příliš silná pozice na západních trzích, zejména ve Francii, USA nebo Kanadě. Schvalování fúze se tak může protáhnout na několik let, řekl Reuters analytik Abdelkader Benchiha z firmy Natixis.

Lafarge, jehož cement už přispěl k budování Suezského průplavu v 60. letech 19. století, zaměstnává v 64 zemích kolem 65 tisíc lidí. V České republice vlastní společnost cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku.

Holcim, který vznikl v roce 1912, má v 70 zemích světa kolem 71 tisíc zaměstnanců. V Česku má cementárnu v Prachovicích na Chrudimsku a patří mezi přední české producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Loni se ale Holcim dohodl na převodu většiny svých českých závodů do rukou mexické společnosti Cemex v rámci širší dohody, podle níž Holcim od mexického konkurenta získá jeho německé provozy. Minulý měsíc tuto transakci schválil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Janusz Miluch: Stavebnictví snad už konečně našlo dno