Zisk ČEZ se propadl o 79 procent

ČEZ

ČEZ

Energetická společnost ČEZ ve třetím čtvrtletí vykázala čistý zisk 2,4 miliardy korun, což znamená meziroční propad o 79 procent. Pokles zisku je výraznější, než očekávali analytici. Na horším výsledku se podle firmy podepsaly meziročně nižší ceny elektřiny, ale také kurzové ztráty, nová darovací daň z emisních povolenek, účetní dopad prodeje německých dolů Mibrag a přehodnocení akcií MOL. Očekávaný čistý zisk za celý letošní rok 40,6 miliardy korun se nemění, uvedl zároveň ČEZ.

Za leden až září společnosti ČEZ klesl čistý zisk o 34,2 procenta na 26,4 miliardy korun. Analytici počítali se ziskem za tři čtvrtletí 31 až 32,2 miliardy korun. Za nižším ziskem je podle nich zejména slabý růst ekonomiky, stagnující spotřeba elektřiny a delší než plánovaná odstávka Jaderné elektrárny Temelín.

„Oznámené výnosy jsou ve shodě s projekcemi trhu, co se týká tržeb a provozního zisku. Čistý zisk je ale podstatně nižší než očekávání,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

„Ekonomické prostředí pro ČEZ v současné době není příliš příznivé, nižší prodejní ceny elektřiny, zdanění povolenek a solárních elektráren, pokles hodnoty finančních investic, stagnující spotřeba elektřiny. Za těchto podmínek se s hospodářskými čísly ČEZ nedají dělat žádné divy, zvláště když se k tomu přidají i neplánované odstávky jaderných i uhelných zdrojů,“ uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

ČEZ: za poklesem zisku jsou hlavně jednorázové položky

Podle samotné firmy jsou za poklesem čistého zisku hlavně jednorázové položky. ČEZ z nich vypíchl zejména účetní dopad prodeje dolů Mibrag. Doly koupil Energetický a průmyslový holding (EPH) a ČEZ na tom měl vydělat. Účetní dopad transakce je ale pro letošek negativní, neboť podíl v Mibragu byl nezávislým znalcem oceněn na vyšší hodnotu.

„Na základě tohoto přecenění vykázala Skupina ČEZ v roce 2009 jednorázový zisk z této operace 3,3 miliardy korun, nyní naopak musí vykázat účetní ztrátu ve výši 2,7 miliardy korun. I z tohoto je vidět reálný zisk na celé transakci, který na částku 1,1 miliardy korun navýšily úrokové výnosy,“ uvedl ČEZ.

Za celý letošní rok ČEZ očekává pokles čistého zisku zhruba o 15 procent na 40,6 miliardy korun. Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus upozornil, že ČEZ bude mít potíže udržet svůj výhled hospodaření na tento rok.

Podle vedení ČEZ se firmě daří s poklesem cen elektřiny úspěšně vyrovnávat

Tržby ČEZ za devět měsíců meziročně vzrostly o čtyři procenta na 150,6 miliardy korun a za samotné třetí čtvrtletí se zvedly o tři procenta na 47 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za leden až září meziročně poklesl o 6,9 % na 62,4 miliardy korun. Za celý rok je očekáván ve výši 84,8 miliardy korun.

„To by oproti roku 2010 představovalo pokles o pouhých 5 procent, a to díky uskutečněným vnitřním opatřením zaměřeným na zvýšení efektivity, protože pokles cen elektřiny byl vyšší,“ komentoval to generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

ČEZ upozornil i na relativně pozitivní dlouhodobý vývoj cen akcií firmy v porovnání s konkurenty a vývojem celé pražské burzy.

Zdroj: ČEZ, Bloomberg

Jako úspěch pak ČEZ taky hodnotí získávání zákazníků na trhu se zemním plynem a vstup na slovenský trh, kde společnost od zahájení prodeje elektřiny a plynu v lednu letošního roku získala téměř 70 tisíc zákazníků.

Daniel Beneš také zopakoval, že se ČEZ v budoucích letech hodlá soustředit na výrobu energie z jádra, chce také dokončit obnovu uhelných elektráren a posílit pozici v teplárenství.

ČEZ se také vedle větrného parku v Rumunsku bude soustředit na další rozvoj obnovitelných zdrojů v zahraničí. Podle Beneše již firma jedná o nových projektech, konkrétní ale být nechtěl. ČEZ podle něj také nadále jedná se zájemci o odkupu svých tureckých aktiv.