Zrušení protiíránských sankcí může zlevnit ropu

Írán

Írán Zdroj: E15 - Sasa Blau

Po nadějném startu jednání o íránském jaderném programu Teherán přemýšlí, jak naláká zpět odběratele ropy, kteří se stáhli kvůli sankcím. Návrat významného producenta na původní trhy by mohl přinést snížení cen suroviny.

Írán před zavedením sankcí vyvážel zhruba 2,2 milionu barelů ropy denně, pak od něj ale mnoho kupců včetně evropských zemí odešlo. V současnosti u něj nakupuje pět zemí – Čína, Japonsko, Jižní Korea, Indie a Turecko. Odebírají zhruba polovinu objemu původního vývozu.

Nynější vývoj vztahů se Západem pod novým prezidentem Hasanem Rúháním však v zemi posílil naděje, že by sankce mohly být v dohledné době zrušeny. A regionální mocnost dává dopředu najevo, že bude ochotna diskutovat o podmínkách prodeje ropy. „Pokud se mezinárodní okolnosti normalizují tak, abychom získali zpět tradiční trhy, bude v případě nutnosti jednou z íránských pák cena suroviny,“ konstatoval podle místní agentury čelní představitel ropného sektoru Mohsen Ghamsarí.

Výpadek íránské ropy neměl vážné dopady především díky větší produkci Saúdské Arábie a USA. K tomu je třeba přičíst klesající poptávku, zejména v Evropě. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) zájem rozvinutých zemí starého kontinentu o surovinu klesl v posledních pěti letech o dva miliony barelů denně.

Experti na ropnou branži však podotýkají, že evropští odběratelé patrně nebudou příliš váhat, pokud uvidí výhodnou nabídku. A nejde jen o cenu. „Evropě citelně chybí kyselá, těžká ropa. Dostupný je jen ruský typ Ural, ale to je příliš drahé,“ řekl Reuters nejmenovaný představitel rafinerie.

Saúdi se zlobí
Oteplování vztahů mezi Západem a Íránem se nelíbí regionálnímu rivalovi Teheránu, Saúdské Arábii. Zdá se jí rovněž, že Spojené státy jsou příliš pasivní vůči dění v Sýrii. Členové vládnoucí rodiny otevřeně kritizují zahraniční politiku prezidenta Baracka Obamy a hrozí omezením vztahů s USA. Není jasné, zda bude mít nespokojenost Rijádu dopad i na jeho ropnou politiku.

Divokým Východostánem (9): Špína a hřích v Teheránu