Ranní check: Apple snižuje svou závislost na Číně, Footshop míří na pražskou burzu

Šéf Applu Tim Cook

Šéf Applu Tim Cook Zdroj: profimedia

Vstup prodejce tenisek Footshop na pražskou burzu dostal zelenou.
2
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 137. den roku, svátek má Aneta. V tento den před 32 lety se český horolezec Leopold Sulovský stal prvním Čechem, který vystoupil na vrchol nejvyšší hory světa Mount Everest. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Novým šéfem Svazu průmyslu je Rafaj. Zaměří se na trh práce

Svaz průmyslu a dopravy má na příští čtyři roky nového šéfa. Stal se jím dosavadní viceprezident nejvlivnějšího zájmového sdružení firem v Česku Jan Rafaj. Podle svých slov se zaměří na jednání s vládou o dopadech úsporného balíčku, především na navrhované zvýšení korporátní daně o dva procentní body. Za největší překážku dlouhodobého rozvoje Česka považuje Rafaj trh práce.

✅ Apple kvůli nedostatku součástek snižuje svou závislost na Číně

Americký technologický gigant Apple podstupuje pozvolný proces přesunu výrobních kapacit z Číny a Tchaj-wanu do Indie. Problémem však je, že není jednoduché nahradit tchajwanského výrobce polovodičů TMSC jako dodavatele čipů. Hlavními důvody pro částečný odchod z Číny jsou pro Apple výpadky čínských výrobců spojené s pandemií, napětí kolem Tchaj-wanu nebo nevyhovující pracovní podmínky čínských zaměstnanců.

Česká pošta upraví seznam rušených poboček. Nejvíc změn je na severu Moravy a na Vysočině

Česká pošta po jednání se zástupci měst a obcí vyměnila v seznamu 300 rušených poboček 21 za jiné. Nejvíce změn doznal seznam v Moravskoslezském kraji a Kraji Vysočina, kde je po čtyřech nově zařazených poboček za původně určené ke zrušení. Vedení Prahy v úterý také oznámilo, že se od České pošty pokusí odkoupit nemovitosti, v nichž končící pobočky nyní sídlí. Chce v nich postavit byty. 

Footshop má volnou cestu na pražskou burzu. Investoři prázdné schránky schválili fúzi

Vstup prodejce tenisek Footshop na pražskou burzu dostal zelenou. Na valné hromadě investičního vehiklu Wood SPAC One, jehož prostřednictvím k zalistování dojde, se pro sloučení vyjádřilo 78,2 procenta hlasů. Investoři tak udělili formální souhlas k dokončení a vypořádání transakce, jejímž prostřednictvím získají ve společnosti 45procentní podíl. Ve střední Evropě je to vůbec poprvé, kdy některá firma zvolila ke vstupu na burzu sloučení se special purpose acquisition company (SPAC).

USA chtějí přestavět evropské uhelné elektrárny na malé reaktory

Klimatické plány Evropské unie počítají s ukončením těžby uhlí. Jenom v Česku kvůli tomu v příštích letech zanikne až 25 tisíc pracovních míst. Odstavené uhelné elektrárny však mohou být nahrazeny malými modulárními reaktory. Takový je alespoň záměr projektu Phoenix, který letos ve střední a východní Evropě spouští americká vláda. Projekt zaujal i české firmy. Tuzemští odborníci nápad vítají, byť poukazují na možné obtíže při jeho uskutečňování.

Stane se dnes:

  • Proběhne jednání Rady České televize, která zúží počet uchazečů o funkci generálního ředitele ČT na pět finalistů. Volba by se měla uskutečnit 7. června. 
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky zveřejní německý průmyslový koncern Siemens. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v Evropské unii za duben.